ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Το ΥΠΟΙΚ μετατρέπει σε "τζόκερ" τη φορολοταρία: Θα κληρώνει σπίτια και ΙΧ








Μεγαλύτερης αξίας βραβεία –τέτοιου ύψους ώστε να μπορούν να αλλάξουν
τη ζωή ενός τυχερού- μικρότερος αριθμός πολιτών που θα κερδίζουν κάθε μήνα (ενδεχομένως και νωρίτερα) αλλά και νέος τρόπος απονομής των ηλεκτρονικών λαχνών οι οποίοι θα δίδονται μόνο για συγκεκριμένες ηλεκτρονικές πληρωμές και όχι για όλες όπως ισχύει σήμερα.

Σε… τζόκερ σκοπεύει να μετατρέπει τη φορολοταρία το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να τονώσει το ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών και με αυτό τον τρόπο να επιτύχει τον φετινό εισπρακτικό στόχο ο οποίος επιτάσσει αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ κατά τουλάχιστον 550 εκατ. ευρώ. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί ένα σύνθετο πρόγραμμα παρεμβάσεων το οποίο θα έχει έναν κοινό στόχο: να αυξηθούν οι συναλλαγές με κάρτα. Ουσιαστικά, οι πληρωμές μας θα "μοιράζονται" σε κατηγορίες ανάλογα με τον ποιον γίνεται η συναλλαγή:

1. Αυτές που θα εκτιμηθεί ότι δεν βοηθούν ιδιαίτερα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής όπως είναι για παράδειγμα οι ηλεκτρονικές πληρωμές στα supermarket, η πληρωμή με ηλεκτρονικό τρόπο των λογαριασμών τηλεφώνου, ρεύματος κλπ, η πληρωμή καυσίμων κλπ. Σε αυτή την κατηγορία πληρωμών, το μόνο όφελος είναι ότι θα προστίθενται στο "καλάθι" των ηλεκτρονικών πληρωμών ώστε να πιάνουμε το όριο του 30% του εισοδήματος που ισχύει από φέτος.

2. Αυτές για τις οποίες θα προβλέπεται ειδική έκπτωση φόρου. Ήδη έχει γίνει η αρχή με τις πληρωμές για την επισκευή ακινήτων. Όλες οι αποδείξεις που προέρχονται από επαγγέλματα που αφορούν την οικοδομή (ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, υδραυλικοί, κατασκευαστές αλουμινίου και σιδηροκασκευών, ψυκτικοί, όσοι τοποθετούν πλακάκια σε δάπεδα και τοίχους καθώς και υαλοπίνακες, όσοι κάνουν επιχρίσεις κονιαμάτων – σοβατζήδες -, κατασκευαστές στεγών κ.λπ.) θα είναι στη λίστα των επαγγελμάτων που, αν πληρωθούν ηλεκτρονικά, ο συναλλασσόμενος θα εξασφαλίζει έκπτωση φόρου ίση με το 40% της αξίας της συναλλαγής.

Για την προώθηση του συγκεκριμένου μέτρου, η νομοθετική διάταξη έχει ήδη ψηφιστεί και εκκρεμεί μόνο η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Εκτός από τις συναλλαγές που αφορούν στην οικοδομή, εξετάζεται να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο ο κατάλογος με συναλλαγές που θα αφορούν είτε σε εκπτώσεις φόρου είτε σε αφαιρέσεις ποσών από το φορολογητέο εισόδημα. Το πιθανότερο είναι ότι θα εξεταστεί η επαναφορά της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες.

3. Αυτές που θα μετράνε "διπλά" στο να πιαστεί ο στόχος του 30% το εισοδήματος. Εδώ εξετάζεται να μπουν συναλλαγές με δικηγόρους, μηχανικούς, συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια, πολυχώροι πραγματοποίησης παιδικών πάρτι, διοργανώσεις εκδηλώσεων γάμων. Διπλή μέτρηση σημαίνει ότι αν η αξία της ηλεκτρονικής πληρωμής είναι 1000 ευρώ, το "αποθεματικό" του φορολογούμενου προκειμένου να κριθεί αν πιάνει τον στόχο του 30% θα πιστώνεται με 2000 ευρώ.

4. Αυτές που θα εξασφαλίζουν "λαχνό" για τη φορολοταρία και αυτές που δεν θα εξασφαλίζουν λαχνό για τη φορολοταρία. Αυτή θα είναι μια σημαντική αλλαγή καθώς ενώ θα αυξηθούν τα βραβεία, θα μειωθεί ο αριθμός των λαχνών άρα θα αυξάνονται οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος το μεγάλο έπαθλο που θα είναι είτε μετρητά (σ.σ το όριο αναμένεται να ανέβει στα 100.000 ευρώ) είτε ακόμη και ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο.

thetoc  , https://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: