ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ τα νεογέννητα από το μαιευτήριο

  • 17 Φεβρουαρίου 2020 - 10:18









Με ΑΜΚΑ και ΑΦΜ από την κούνια θα είναι τα μωρά που θα γεννιούνται από
σήμερα Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου και μετά.

Προτού καν αποκτήσουν όνομα, θα έχουν αριθμούς φορολογικού και ασφαλιστικού μητρώου.

Τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Εσωτερικών, Υγείας και Εργασίας θέτουν σε πιλοτική εφαρμογή το πρόγραμμα «μίας στάσης» για την ψηφιακή δήλωση των γεννήσεων των παιδιών.

Σταδιακά στο σύστημα θα μπαίνουν όλο και περισσότερα μαιευτήρια με στόχο, έως το τέλος του μήνα να έχει διασυνδεθεί ηλεκτρονικά τουλάχιστον το 80% των μαιευτηρίων όλης της χώρας.

Η ψηφιακή δήλωση του γεννήσεων παιδιών θα γίνεται μέσα στα μαιευτήρια σε μία μόνο ενέργεια από τους γονείς, ενώ αυτόματα – και ηλεκτρονικά – θα διεκπεραιώνεται πλέον και η απόδοση του επιδόματος γέννησης που θα το δικαιούνται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», τα 13 πρώτα μαιευτήρια στα οποία θα εφαρμοστεί το μέτρο της ψηφιακής δήλωσης των παιδιών, είναι:

Νοσοκομείο «Βενιζέλειο – Πανάνειο» Ηρακλείου Κρήτης

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης

Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης «Βοστάνειο»

Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας – Νοσοκομειακή Μονάδα Σπάρτης

Γενικό Νοσοκομείο Αργολίδας – Νοσοκομειακή Μονάδα Αργους

Παναρκαδικό Γενικό Νοσοκομείο Τρίπολης «Η Ευαγγελίστρια»

Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα»

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Γενικό Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου», Αθήνα

Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Αλεξάνδρα»

Μαιευτική, Γυναικολογική Κλινική «Μητέρα», Μαρούσι

Αρχικά οι γονείς θα προσέρχονται στην αρμόδια υπηρεσία που θα υπάρχει εντός των μαιευτηρίων και μετά την ταυτοποίηση των στοιχείων τους (μέσω αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου) όλα τα δικαιολογητικά για τη ψηφιακή δήλωση της γέννησης του παιδιού τους θα αντλούνται αυτόματα από το «Μητρώο Πολιτών» ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά.

Η δήλωση γέννησης θα εκδίδεται αφού οι γονείς ελέγχουν τα στοιχεία που αναγράφονται στη δήλωση και θα την υπογράφουν, ενώ θα αποτελεί δε αρχείο του μαιευτηρίου. Στη συνέχεια η δήλωση γέννησης θα αποστέλλεται online σε πραγματικό χρόνο στο Ληξιαρχείο ως συνημμένο δικαιολογητικά ενώ με την οριστικοποίησή της στο μαιευτήριο θα αποστέλλεται εκ νέου ως εκκρεμότητα γέννησης στο αρμόδιο Ληξιαρχείο. Ο υπάλληλος του Ληξιαρχείου με τη σειρά του μέσω του Μητρώου Πολιτών θα συντάσσει την οριστική ληξιαρχική πράξη γέννησης συμπληρώνοντας όσα επιπλέον στοιχεία απαιτούνται από το ληξιαρχικό νόμο. Την ίδια στιγμή θα αποδίδονται στο νεογνό ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ο οποίος θα αποτελεί τον «ενιαίο αριθμό πολίτη» ενώ η δήλωση γέννησης θα αποστέλλεται πλέον ως εκκρεμότητα στο αντίστοιχο Δημοτολόγιο για την αυτεπάγγελτη εγγραφή του παιδιού στην οικογενειακή μερίδα των γονιών του.

Τέλος θα κινητοποιούνται αυτομάτως ΗΔΙΚΑ και ΕΦΚΑ για την ασφαλιστική κάλυψη του νεογνού. Μάλιστα στο τέλος της διαδικασίας οι γονείς θα ενημερώνονται αυτόματα είτε με sms είτε με e-mail σχετικά με την απόδοση του ΑΜΚΑ και την εγγραφή στο Ασφαλιστικό Ταμείο. Στην περίπτωση που θα προκύπτουν εκκρεμότητες θα ενημερώνονται και για αυτές.Επιπλέον ηλεκτρονικά θα διεκπεραιώνεται και το στάδιο της αυτόματης απόδοσης του επιδόματος γέννησης καθώς στο μαιευτήριο θα καταχωρείται το ΙΑΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού της μητέρας και η ΑΑΔΕ θα αναλαμβάνει αυτομάτως την ενημέρωση του ΟΠΕΚΑ για τα οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος γέννησης.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: