ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Ποιες θα μετρούν διπλά -Πώς θα γλιτώσετε το «πέναλτι» φόρου

  • 17 Φεβρουαρίου 2020 - 16:26






Κίνητρα προς τους φορολογουμένους να ζητούν αποδείξεις με τη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών από
κλάδους που συνήθως φοροδιαφεύγουν θα δώσει η κυβέρνηση, με ρύθμιση που θα κατατεθεί τους επόμενους μήνες στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Σύµφωνα µε το σχέδιο που επεξεργάζονται στο οικονοµικό επιτελείο, οι δαπάνες από επαγγελµατίες που θεωρούνται ύποπτοι φοροδιαφυγής σχεδιάζεται να µετρούν διπλά στο «χτίσιµο» του 30% του εισοδήµατος. Η παρέµβαση αφορά περισσότερα από 20 επαγγέλµατα και υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών.
Επίσης, εξετάζεται να δίδεται ένα έξτρα φορολογικό µπόνους στους φορολογούµενους που έχουν µαζέψει αποδείξεις από τα συγκεκριµένα επαγγέλµατα και βρίσκονται κοντά στη συµπλήρωση του 30% των συναλλαγών που απαιτούνται µε ηλεκτρονικό τρόπο.

Με αυτόν τον τρόπο θα ενθαρρύνονται οι πολίτες να ζητούν αποδείξεις από ορισµένες κατηγορίες επαγγελµατιών, διότι θα έχουν πρόσθετη φορολογική απαλλαγή και δεν θα κινδυνεύουν να καταβάλουν το «πέναλτι» του 22% στην περίπτωση που δεν έχουν πραγµατοποιήσει τις απαραίτητες δαπάνες.
Τις αποδείξεις που σχεδιάζεται να µετρούν διπλά στο «χτίσιµο» του 30% των δαπανών µε ηλεκτρονικό τρόπο ο φορολογούµενος θα πρέπει να τις ζητά από: 

Γιατρούς, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, οικοδόµους, µηχανικούς, ελαιοχρωµατιστές, ξυλουργούς, κατασκευαστές στεγών, ψυκτικούς, ιδιοκτήτες πλυντηρίων αυτοκινήτων, ανθοπωλείων, ταξιδιωτικών πρακτορείων, κοµµωτηρίων-κουρείων, µανικιούρ-πεντικιούρ, εταιρείες ενοικίασης Ι.Χ. και µοτοποδηλάτων, χερσαίων-θαλάσσιων µεταφορών, ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύµατα, εταιρείες εκδηλώσεων (γάµοι, βαφτίσια) και από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εποχικές δραστηριότητες.

Θα εξαιρεθούν τα εστιατόρια, µπαρ και καφετέριες, καθώς το οικονοµικό επιτελείο εκτιµά ότι η καθιέρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων και των ηλεκτρονικών τιµολογίων, όπως και η διασύνδεση των ταµειακών µηχανών µε το Τaxisnet, θα λειτουργήσει ως τριπλή… µέγγενη στις επιχειρήσεις και κατά συνέπεια δεν χρειάζεται να ενταχθούν σε αυτό το καθεστώς. Επίσης, θα εξαιρεθούν οι ιατρικές δαπάνες από τις κλινικές, καθώς εκτιµάται ότι δεν περιλαµβάνονται στη ζώνη µεσαίας ή υψηλής παραβατικότητας.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: