ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020

Αδήλωτα τετραγωνικά -πλατφόρμα: Σε λειτουργία την ερχόμενη εβδομάδα -Παράταση για αυθαίρετα

  • 12 Φεβρουαρίου 2020 - 20:06

Επίσπευση των διαδικασιών λειτουργίας της πλατφόρμας για την δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών
στους δήμους προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το σημερινό δημοσίευμα της aftodioikisi.gr για τις καθυστερήσεις της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επικοινώνησε με τον Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή και του ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες, λαμβάνοντας την δέσμευση ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες, ώστε η πλατφόρμα να είναι έτοιμη την ερχόμενη εβδομάδα. Λίγο αργότερα ο κ. Θεοδωρικάκος επιβεβαίωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ότι «είμαστε σε συντονισμό με την ΑΑΔΕ και την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει κανονικά η πλατφόρμα».

Πάντως, την ίδια ώρα πηγές της ΑΑΔΕ που μίλησαν στην aftodioikisi.gr, υποστήριζαν ότι δεν ευθύνεται Αρχή για την καθυστέρηση, τονίζοντας ότι «η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει εκδώσει από τις 21 Οκτωβρίου απόφαση για το αρχικό αίτημα της ΚΕΔΕ για παροχή στοιχείων ακινήτων. Το νέο αίτημα για στοιχεία και διαφορετικές προδιαγραφές εστάλη χθες από την ΚΕΔΕ, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Συνεπώς, ουδεμία καθυστέρηση υπάρχει από την ΑΑΔΕ», πρόσθεταν.

Παράταση για τα αυθαίρετα

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι θα δοθεί παράταση έως 30 Ιουνίου (από 31 Μαρτίου) για τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών αλλά μόνο γι’ αυτούς, όπως είπε, που κάνουν δήλωση αυθαιρέτους μεταξύ 31 Μαρτίου και 30 Ιουνίου. «Προσέξτε τώρα ποια περίπτωση υπάρχει για την οποία ίσως πρέπει να εξετάσουμε το επόμενο τρίμηνο αν πρέπει να πάμε σε περαιτέρω… Ο κ. Χατζηδάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος- και πολύ σωστά, πολύ σωστά, εκ μέρους της κυβερνήσεως- έχει βάλει ως όριο για την ιστορία των αυθαιρέτων της 30η Ιουνίου. Έχουμε λοιπόν την περίπτωση ότι μεταξύ 31ης Μαρτίου και 30η Ιουνίου να υπάρξουν και άλλες νομιμοποιήσεις οπότε θα πρέπει να συμπεριλάβει κι αυτούς. Αυτό ίσως το κάνουμε με μια τροπολογία, η οποία θα αφορά όμως μόνο αυτούς που θα κάνουν τη δήλωση για το αυθαίρετο μεταξύ 31 Μαρτίου και 30 Ιουνίου. Άρα το μήνυμα προς τους πολίτες ποιο είναι; Με το που ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, την επόμενη εβδομάδα της ΑΑΔΕ, μπαίνουν και κάνουν τη δήλωση για να εξομοιωθούν τα τετραγωνικά και να τελειώσει αυτή η ιστορία χωρίς πρόσθετες ποινές και πρόστιμα», είπε χαρακτηριστικά στον Σκάι.
Να σημειωθεί ότι η εν λόγω ρύθμιση, η οποία νομοθετήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών κατόπιν αιτήματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), προβλέπει, συγκεκριμένα, ότι: «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισµό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισµού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ Α’ βαθµού µπορούν να υποβάλουν δήλωση µε τα ορθά στοιχεία µέχρι 31-3-2020, χωρίς την επιβολή προστίµων για τη µη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούµενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται µόνο από την 1η-1-2020».

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη