ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020

Αποζημιώσεις: Τι ισχύει για τα ΙΧ που έχουν δεχθεί εμπρηστική επίθεση

  • 25 Ιανουαρίου 2020 - 11:10


Στα ψιλά γράμματα των ασφαλιστηρίων συμβολαίων θα πρέπει
να ανατρέξουν οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που μπαίνουν στο στόχαστρο εμπρηστών, για να διαπιστώσουν εάν δικαιούνται αποζημίωσης.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ακόμη και εάν πέραν της υποχρεωτικής ασφάλισης, δηλαδή την αστική ευθύνη έναντι τρίτων, έχουν και συμπληρωματική (πυρός), δεν αποκλείεται τελικά να βρεθούν ακάλυπτοι.

«Με την ασφάλιση πυρός ο κάτοχος του συμβολαίου καλύπτεται για ζημιές που μπορούν να προκληθούν στο αυτοκίνητο από πυρκαγιά, πτώση κεραυνού ή έκρηξη. Η μολότοφ είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και για να λάβει κάποιος αποζημίωση θα πρέπει να υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τρομοκρατικές ενέργειες», αναφέρουν χαρακτηριστικά στον Ελεύθερο Τύπο και προσθέτουν:

«Πολλές εταιρίες, όμως, δεν παρέχουν την επίμαχη κάλυψη, ειδικά σε Ι.Χ. που είναι άνω της 15ετίας, ή τη διαχωρίζουν, όπως και αυτές των κακόβουλων ενεργειών ή τις ζημιές από απεργίες και εν γένει πολιτικές ταραχές, ανεβάζοντας κατά τι το κόστος των ασφαλίστρων».

Σύμφωνα με τον ελεύθερο Τύπο όπως προκύπτει από σχετική προσφορά που έλαβε 50χρονη οδηγός για ένα όχημα του 2015, αξίας 10.500 ευρώ, η φθηνότερη ασφάλιση που μπορεί να λάβει υπολογίζεται στα 174,63 ευρώ το εξάμηνο. Οσο δελεαστική κι αν φαντάζει, η οδηγός θα πρέπει να αντιληφθεί πως σε αυτή υπάρχει κάλυψη από πυρκαγιά, όχι, όμως, από τρομοκρατικές ή κακόβουλες ενέργειες ή απεργίες. Σε περίπτωση, δηλαδή, που το αμάξι της καεί από μολότοφ, δεν θα λάβει καμία αποζημίωση. Στην αμέσως πιο ακριβή προσφορά (176,05 ευρώ) δεν υπάρχει πρόβλεψη για κακόβουλες ενέργειες, ενώ στις πιο… τσουχτερές το Ι.Χ. είναι πλήρως ασφαλισμένο.

Προσοχή στους οδηγούς

Σε σχετικό σημείωμά της η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) εφιστά την προσοχή στους οδηγούς. «Οι κακόβουλες ενέργειες ορίζονται ως τις πράξεις που γίνονται από κάποιο τρίτο πρόσωπο με σκοπό το βανδαλισμό ή τη δολιοφθορά και έχουν ως αποτέλεσμα τη ζημιά των ασφαλισμένων περιουσιακών στοιχείων.

Οι ζημιές που απορρέουν από τις ενέργειες αυτές μπορούν να καλυφθούν από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις κατόπιν ειδικής συμφωνίας με τον ασφαλισμένο και μετά από έκδοση του σχετικού ειδικού όρου ασφάλισης. Ο ειδικός αυτός όρος ασφάλισης εξαιρεί κατά κανόνα τις ζημιές που προέρχονται από τρομοκρατικές ενέργειες. O ίδιος όρος, αρκετά συχνά, δεν καλύπτει και τις ζημιές που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια στάσεων, απεργιών, οχλαγωγιών και εν γένει πολιτικών ταραχών», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει: «Οι τρομοκρατικές ενέργειες αποτελούν ουσιαστικά ειδική περίπτωση κακόβουλων ενεργειών, οι οποίες λόγω της σημαντικότητας των συνεπειών που μπορούν να επιφέρουν καλύπτονται ασφαλιστικά, σε διεθνές επίπεδο, με ξεχωριστή, συνήθως, ειδική ασφαλιστική κάλυψη.

Οι πράξεις κατά τη διάρκεια στάσεων, απεργιών, οχλαγωγιών και εν γένει πολιτικών ταραχών αποτελούν, επίσης, μορφή κακόβουλων ενεργειών, τις οποίες πολλές ασφαλιστικές εταιρίες καλύπτουν με ξεχωριστή ασφαλιστική κάλυψη».
Και καταλήγει: «Επομένως, όποιος επιθυμεί να είναι ασφαλισμένος για ζημιές που μπορεί να προέλθουν από όλες τις παραπάνω ενέργειες, πρέπει να φροντίσει ώστε να του έχουν παρασχεθεί όλες οι σχετικές καλύψεις από την ασφαλιστική εταιρία».

Προαιρετικές καλύψεις

* Η μικτή ασφάλιση ή αλλιώς κάλυψη ιδίων ζημιών, με την οποία καλύπτονται οι ζημιές στο αυτοκίνητο από ατύχημα, ακόμα και εάν βαρύνεται ο ίδιος ο οδηγός με την υπαιτιότητα του ατυχήματος.

* Η ασφάλιση πυρός, με την οποία καλύπτονται οι ζημιές από πυρκαγιά, πτώση κεραυνού και έκρηξη.

* Η ασφάλιση ολικής ή και μερικής κλοπής αυτοκινήτου, με την οποία αποζημιώνεται ο οδηγός σε περίπτωση κλοπής του αυτοκινήτου.

* Η κάλυψη ζημιών στα υάλινα μέρη του οχήματος.

* Η κάλυψη ζημιών από φυσικά φαινόμενα (χαλάζι, σεισμό, πλημμύρα κ.λπ.).

* Η κάλυψη ζημιών από τρομοκρατικές ενέργειες.

* Η κάλυψη ζημιών από κακόβουλες ενέργειες τρίτων.

* Η κάλυψη ζημιών που προκλήθηκαν στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια στάσεων, απεργιών, οχλαγωγιών και πολιτικών ταραχών.

* Η κάλυψη εξόδων ενοικίασης αυτοκινήτου.

* Η κάλυψη υλικών ζημιών του αυτοκινήτου από την πρόκληση ατυχήματος από ανασφάλιστο όχημα.

* Η κάλυψη οδικής βοήθειας.

* Η κάλυψη νομικής προστασίας και

* Η κάλυψη προσωπικού ατυχήματος οδηγού.

Την ίδια στιγμή, τον αποτροπιασμό του για το συνεχιζόμενο φαινόμενο εμπρησμού οχημάτων εξέφρασε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
Ερωτώμενος, αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις από τις ασφαλιστικές εταιρείες και σε ποιες περιπτώσεις δίδονται, ενώ ζήτησε την περαιτέρω ενεργοποίηση της αστυνομίας προκειμένου να ανακοπεί η εξέλιξη αυτής της θλιβερής επαναλαμβανόμενης κατάστασης αναίτιας καταστροφής της περιουσίας των πολιτών.

Πηγή: in.gr
ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη