ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Τηλεχειριστήριο αυτοκινήτου: Τι πρέπει να γνωρίζετε










Σε όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα, ακόμα και τα κλειδιά δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα πολύ απλά κλειδιά των παλιών αυτοκινήτων, τα
οποία δεν διέφεραν από εκείνα της πόρτας ενός σπιτιού.

Τα νέα κλειδιά ή για την ακρίβεια το τηλεχειριστήριο έχει στο εσωτερικό του μια μικρή ηλεκτρονική πλακέτα. Ο οδηγός δε χρειάζεται να βάλει το κλειδί στην κλειδαριά, η ακόμα να πατήσει το κουμπί για να ανοίξουν οι πόρτες και να βάλει το κλειδί στη μίζα για να πάρει μπρος ο κινητήρας, αφού μέσω των «έξυπνων» κλειδιών όλα γίνονται αυτοματοποιημένα. Όμως, η ασύρματη επικοινωνία μεταξύ του τηλεχειριστηρίου και του αυτοκινήτου δεν είναι πάντοτε 100% ασφαλής, αφού όπως απέδειξε τεστ, σύγχρονα αυτοκίνητα με «έξυπνα» κλειδιά μπορούν να κλαπούν μέσα σε 10 δευτερόλεπτα.

Ας δούμε όμως παρακάτω τι πρέπει να προσέχει ο κάτοχος ενός αυτοκινήτου με τηλεχειριστήριο (τα σύγχρονα κλειδιά) και σε ποιες περιπτώσεις αυτό δε θα λειτουργήσει. Να επισημάνουμε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει πάντα ο ιδιοκτήτης να διαβάζει το εγχειρίδιο του κατασκευαστή.

Τι να προσέξετε:

• Φυλάξτε το τηλεχειριστήριο μακριά από νερό ή οποιοδήποτε υγρό γιατί μπορεί να βραχυκυκλώσει. Αν δε λειτουργεί εξαιτίας έκθεσης σε νερό ή υγρά, τότε δεν καλύπτεται από την εργοστασιακή εγγύηση του αυτοκινήτου.

• Προσέξτε να μην σας πέφτει π.χ. με ορμή στο πάτωμα και προστατέψετε την έκθεσή του σε υπερβολικές θερμοκρασίες.

• Αν για το οποιοδήποτε λόγο δεν λειτουργεί, μη προσπαθήσετε να ανοίξετε το κάλυμμά του, παρά μόνο αν χρειάζεται αλλαγή η μπαταρία.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν λειτουργεί:

• Εάν βρίσκεστε πολύ μακριά από το αυτοκίνητο, τότε είναι αδύνατο να πιάσει (π.χ. πάνω από 30 μέτρα απόσταση, ανάλογα με τον τύπο του τηλεχειριστηρίου).

• Η μπαταρία του τηλεχειριστηρίου είναι αδύναμη.

• Άλλα αυτοκίνητα ή εμπόδια μπλοκάρουν το σήμα.

• Ο καιρός είναι πάρα πολύ κρύος.

• Το τηλεχειριστήριο είναι κοντά σε ένα ραδιοπομπό, ο οποίος μπορεί να παρέμβει στη κανονική λειτουργία του τηλεχειριστηρίου.

• Αν το τηλεχειριστήριο είναι σε κοντινή απόσταση με το κινητό σας, το σήμα μπορεί να μπλοκάρεται από τα φυσιολογικά σήματα λειτουργίας του κινητού τηλεφώνου σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν το τηλέφωνο είναι ενεργό, όπως όταν κάνετε ή λαμβάνετε κλήσεις, στέλνετε μηνύματα, και/η στέλνετε/λαμβάνετε emails.

• Αποφύγετε να τοποθετείτε το τηλεχειριστήριο και το κινητό σας τηλέφωνο στην ίδια τσέπη παντελονιού ή μπουφάν και πάντα προσπαθείτε να διατηρείτε επαρκή απόσταση μεταξύ των δύο συσκευών.

Προσοχή!

Μη διπλώσετε το κλειδί χωρίς να πατήσετε το πλήκτρο απελευθέρωσης. Έτσι μπορεί να κάνετε ζημιά στο κλειδί.

Όταν το τηλεχειριστήριο δε λειτουργεί σωστά για τον όποιο λόγο, τότε, ανοίγετε και κλείνετε τη πόρτα με το μηχανικό κλειδί που υπάρχει ενσωματωμένο. Αν το πρόβλημα συνεχίζει επικοινωνήστε με συνεργείο και ποτέ μην προσπαθήσετε να επιδιορθώσετε μόνοι σας τη βλάβη.

ΑΠΟ  http://www.autogreeknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: