ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Γιατί πρέπει να καλύπτουμε την ρεζέρβα;









Οι κάτοχοι παλαιότερων SUV και σκληροτράχηλων 4×4 είναι γνώριμοι με την τεχνοτροπία της εξωτερικής ρεζέρβας. Του πέμπτου τροχού, κανονικών διαστάσεων, που βρίσκεται
κρεμασμένος στην πόρτα του πορτμπαγκάζ.

Σήμερα δεν απαντάται σχεδόν πουθενά, καθώς η πλαϊνά ανοιγόμενη πόρτα έχει εγκαταλειφθεί και για προφανείς λόγους, δεν μπορεί να τοποθετηθεί ολόκληρη ρόδα σε πόρτα πορτμπαγκάζ που ανοίγει κανονικά. Βέβαια, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε το γεγονός πως και η ίδια η ρεζέρβα κανονικών διαστάσεων, τείνει να εκλείψει (ας όψονται τα κιτ επισκευής και οι τροχοί ανάγκης). Τελευταία φορά που την είδαμε καλυμμένη σε SUV ήταν στο προ-προηγούμενο Toyota RAV4 (το XA30), ενώ πλέον συναντάται μόνο στα Jeep Wrangler και το νέο Land Rover Defender. Σε αμφότερα, δεν διαθέτει κάλυμμα ούσα εκτεθειμένη στα βλέμματα του κόσμου. Το «μάτι», ωστόσο, είναι ο τελευταίος λόγος που θα πρέπει να τοποθετείται κάλυμμα στη ρεζέρβα.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την παρουσία του ελαστικού. Ως οργανική ύλη, το λάστιχο επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες. Η συνεχής έκθεση του σε αυτές, ειδικά στη ζέστη και τον ήλιο, κάνει την γόμα να ξεραίνεται και το πέλμα να χάνει τις ιδιότητές του. Κάτι που συμβαίνει και λόγω αχρησίας.

Όπως γνωρίζουμε, κατά το τσεκάρισμα των ελαστικών δεν θα πρέπει να παραλείπεται η ρεζέρβα. Είναι και αυτή μέλος της «ομάδας» και μάλιστα μπορεί να κληθεί ανά πάσα στιγμή να μας βγάλει από δύσκολη κατάσταση, απευθείας από την άνεση της θήκης. Χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί, ούσα εντελώς απάτητη. Σε περιπτώσεις που βρίσκεται ακάλυπτη εκτός αυτοκινήτου, προσθέστε την αλλοίωση της χημικής υπόστασης και έχετε μια ρεζέρβα που περισσότερα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει.

Λογικά το κλατάρισμα θα συμβεί σε δύσκολο τερέν, με τον εφεδρικό τροχό να αναλαμβάνει καθήκοντα. Αν είναι ξεραμένος ή έχει λάθος πίεση (είτε προς τα πάνω, λόγω υπερθέρμανσης, είτε προς τα κάτω σε ψυχρά/χιονισμένα εδάφη), εκτός του λιγότερου κρατήματος που θα προσφέρει, κάνει πιθανό ένα δεύτερο κλατάρισμα. Το οποίο θα αφήσει το αυτοκίνητο με τρεις τροχούς -εφόσον έχει χρησιμοποιηθεί και η ρεζέρβα- στην ερημιά, με τον οδηγό να αναζητά οδική που θα μπορεί να τον βρει, αλλά και να τον προσεγγίσει, στα κατσάβραχα. Κάτι που πρακτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο, οπότε πιθανότερη είναι η προσπάθεια επανόδου στον πολιτισμό με 3 τροχούς, προκαλώντας τις ανάλογες ζημιές σε ζάντα/πλήμνη/μουαγέ, αλλά το σύστημα μετάδοσης.

Θα αναρωτιέστε για ποιον λόγο Jeep και Land Rover δεν τοποθετούν καλύμματα. Η απάντηση είναι απλή: κόστος. Τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Άγγλοι, ενημερώνουν στα εγχειρίδια χρήσης για την ανάγκη σωστής διατήρησης της ρεζέρβας και των κινδύνων που ελλοχεύουν από έλλειψή της. Κάλυμμα, ωστόσο, δεν τοποθετούν εξοικονομώντας πόρους και μετακυλίοντας την ευθύνη στον οδηγό. Να σημειωθεί πως παλιότερα, στο Cherokee 2ης γενιάς (XJ), η ρεζέρβα ήταν κάθετα τοποθετημένη και εσωτερικά στο πορτμπαγκάζ, διαθέτοντας κάλυμμα, ώστε να αποφεύγεται η ξηρασία του ελαστικού από τον ήλιο!

ΑΠΟ http://www.autogreeknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: