ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Μητσοτάκης -«Βοήθεια στο Σπίτι»: 2.858 προσλήψεις στις αρχές του χρόνου

 21 Δεκεμβρίου 2019 - 18:46





Ως πυλώνα του κοινωνικού κράτους -και μάλιστα, από τους πιο αποτελεσματικούς και ευέλικτους- χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πρόγραμμα
«Βοήθεια στο Σπίτι» κατά τη συνάντηση που είχε με εργαζόμενους του προγράμματος στο Δήμο Καλαμπάκας, προχωρώντας σε δεσμεύσεις για χιλιάδες προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων και τη διασφάλιση των συμβασιούχων του θεσμού.

Αμέσως μετά την επίσκεψή του στα Μετέωρα, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους, και υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα αποτελεί αποδεδειγμένα έναν πολύτιμο θεσμό. Και αυτό, όπως σημείωσε, όχι μόνο γιατί μεταφέρει τη φροντίδα της Πολιτείας στον τόπο όπου ζουν πολλοί ευπαθείς συμπολίτες μας, αλλά και γιατί διαθέτει κι ένα πρόσθετο προσόν: «τη ζεστασιά της προσωπικής επαφής. Γι’ αυτό και η “Βοήθεια στο Σπίτι” αποτελεί προτεραιότητά μας».

Προσλαμβάνονται 2.858 μόνιμοι υπάλληλοι τους πρώτους μήνες του 2020

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε στους εργαζομένους του προγράμματος ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει επεξεργαστεί όλα τα αιτήματα που κατέθεσαν οι δήμοι και πλέον οι προτάσεις τους βρίσκονται στο ΑΣΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει τον θεσμό, κατά τους πρώτους μήνες του 2020 θα προσληφθούν 2.858 μόνιμοι υπάλληλοι. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι εξασφαλίζονται και όσοι απασχολούνται ήδη στο πρόγραμμα καθώς οι υπάρχουσες συμβάσεις παρατάθηκαν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Για την περίπτωση του Δήμου Μετεώρων, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως αυτή αποτυπώνει ανάγλυφα τη σημασία και το έργο που επιτελεί ο θεσμός. «Οι 20 εργαζόμενοι στον Δήμο Μετεώρων παρέχουν βοήθεια σε 500 ηλικιωμένους δημότες και άτομα με ειδικές ανάγκες. Φροντίζουν τους ίδιους, ανακουφίζουν και τις οικογένειές τους. Και κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα συνανθρώπων μας. Όχι μόνο βελτιώνοντας την υγεία τους. Αλλά και αποτρέποντας την απομόνωση ή την ιδρυματοποίησή τους», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.
Εξασφάλιση των εργαζόμενων του Προγράμματος

«Με την καλή συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κεντρικής εξουσίας, μπορούμε να κάνουμε τις ζωές των πολιτών καλύτερες» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στους εργαζόμενους στο Δήμο Καλαμπάκας. «Θέλω να ξέρετε πόσο σημαντικό θεωρώ το έργο το οποίο επιτελείτε, πόσο πιστεύω στο πρόγραμμα αυτό και γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουμε προχωρήσει και έχουμε δρομολογήσει διαδικασίες που είχαν ξεκινήσει εδώ και κάποιο διάστημα για τη μονιμοποίηση ενός σημαντικού αριθμού των εργαζομένων στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” και βέβαια την παράταση των συμβάσεων, σε πρώτη φάση όλων των υπολοίπων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2020», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: