ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Έρχεται ο «μοναδικός αριθμός» στις συναλλαγές με το Δημόσιο

  • 12 Νοεμβρίου 2019 - 10:05





Εντός των ημερών θα οριστικοποιηθεί από την κυβέρνηση το σχέδιο για τον νέο μοναδικό αριθμό που θα
χρησιμοποιούν σύντομα οι πολίτες για τις συναλλαγές τους με το δημόσιο.

Δεν έχει απαντηθεί μέχρι στιγμής αν θα είναι ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή κάποιος νέος αριθμός.

Όπως αναφέρει το euro2day.gr, στο υπουργείο Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης εξετάζουν και τα τρία σενάρια, καθώς κάθε λύση έχει τα θετικά και τα αρνητικά της.

Το πιο εύκολο από τεχνικής πλευράς σενάριο είναι να καθιερωθεί ένας νέος αριθμός.

Ένας άλλος πονοκέφαλος στο υπουργείο είναι το πως θα λέγεται αυτός ο νέος αριθμός ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν αντιδράσεις.

Μεταξύ του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ, ο ΑΦΜ έχει πλεονεκτήματα καθώς δεν συνοδεύεται από τα λάθη του ΑΜΚΑ.

«Αν γνωρίζει κάποιος τον ΑΜΚΑ ξέρει κάποια προσωπικά σου δεδομένα όπως το πότε έχεις γενέθλια» εξηγούν.

Από την άλλη πλευρά, αν εφαρμοστεί ως νέος ενιαίος αριθμός το ΑΦΜ θα χρειαστούν πρόσθετες νομοθετικές παρεμβάσεις γιατί π.χ. αν κάποιος χρεοκοπήσει χάνει το ΑΦΜ του.

Ο νέος αριθμός δεν θα υποκαταστήσει τον αριθμό της ταυτότητας.

Θα εκδίδεται με τη γέννηση ενός παιδιού, θα αναγράφεται υποχρεωτικά (μαζί με τον αριθμό ταυτότητας) στις νέες ταυτότητες και θα είναι ο ενιαίος αριθμός που θα χρησιμοποιούν για τις συναλλαγές τους οι πολίτες.

Σήμερα κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει πλήθος διαφορετικών αριθμών προκειμένου να ταυτοποιηθεί ανάλογα με την κρατική υπηρεσία στην οποία απευθύνεται.

Στην εφορία πρέπει να δώσει το ΑΦΜ, στο ασφαλιστικό του ταμείο τον ΑΜΚΑ, στην αστυνομία τον αριθμό της ταυτότητας, κ.ο.κ.

Ο ενιαίος μοναδικός αριθμός ταυτοποίησης εντάσσεται στο σχεδιασμό για τις νέες ταυτότητες, ο διαγωνισμός για τις οποίες αναμένεται να προκηρυχθεί στις αρχές του νέου έτους.

Οι νέες έγχρωμες ταυτότητες θα αντικαταστήσουν τις σημερινές που βασίζονται σε τεχνολογία της δεκαετίας του ’60 με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η έκδοση πλαστών εγγράφων.

Για την αλλαγή ταυτοτήτων πιέζουν όχι μόνο οι Ευρωπαίοι, αλλά και οι ΗΠΑ καθώς πλαστές ελληνικές ταυτότητες χρησιμοποιούνται για έκδοση ελληνικών διαβατηρίων.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστηρίζουν πως οι νέες ταυτότητες δεν θα έχουν μόνο φυσική μορφή, μιας πλαστικής κάρτας με έγχρωμη φωτογραφία και βιομετρικά στοιχεία.

Θα μπορούν να εγκατασταθούν, ως εφαρμογές, στις φορητές συσκευές (ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει συναλλαγές, να βεβαιώνει την παρουσία του, κ.λπ) σε υπολογιστές, κ.α.

Εξυπηρετούν, έτσι, τον στόχο του υπουργείου για μείωση της γραφειοκρατίας και ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, δηλαδή των συναλλαγών μέσω του Διαδικτύου.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: