ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Επίδομα θέρμανσης: Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα- Τι ανησυχεί το ΥΠΟΙΚ






Μέσα στην εβδομάδα –ενδεχομένως και μέσα στις επόμενες ώρες- αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη
χορήγηση του φετινού επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Η μόνη εκκρεμότητα είναι να δημοσιευτεί το σχετικό ΦΕΚ και να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν την δική τους… αγωνία και αφορά στον συνολικό αριθμό των αιτήσεων που θα υποβληθούν.

Με βάση τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να κάνουν την αίτησή τους πριν αγοράσουν πετρέλαιο και εφόσον καλύπτουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, να εισπράξουν την επιδότηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Αν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου προκύψει η αγορά της απαιτούμενης ποσότητας πετρελαίου θέρμανσης, όλα καλά. Αλλιώς, το υπουργείο Οικονομικών θα τρέχει να μαζέψει πίσω επιδόματα ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα».

Φέτος, το υπουργείο Οικονομικών έχει κάνει πιο «εύκολη» τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος καθώς δεν χρειάζεται ο καταναλωτής να αγοράσει πολύ μεγάλες ποσότητες προκειμένου να εισπράξει το επίδομα. Αυτό είναι καλό για τον τελικό καταναλωτή αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αιτήσεων. Υπολογίζεται ότι πάνω από 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ πέρυσι, το επίδομα το πήραν περίπου 400 χιλιάδες. Βέβαια, δεν σημαίνει ότι 2,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θερμαίνουν τα σπίτια τους με πετρέλαιο θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, η αύξηση του τελικού αριθμού των δικαιούχων είναι πολύ πιθανή.

Ο ιδιοκτήτης διαμερίσματος 75 τετραγωνικών μέτρων στην Αττική ο οποίος πληροί τα κριτήρια και έχει δύο παιδιά, φέτος χρειάζεται να αγοράσει πετρέλαιο μόλις 211 υρώ για να πάρει ως επίδομα τα μισά δηλαδή 106 ευρώ. Πέρυσι, έπρεπε να αγοράσει 600 λίτρα πετρέλαιο αξίας άνω των 600 ευρώ για να πάρει 96 ευρώ. Άρα, φέτος και το επίδομα είναι λίγο μεγαλύτερο και η ποσότητα που πρέπει να αποκτηθεί μικρότερη. Στο ορεινό χωριό των Σερρών, το σπίτι των 100 τετραγωνικών θα επιδοτηθεί φέτος με 300 ευρώ ακόμη και αν πάρει μόλις 600 λίτρα πετρέλαιο (σ.σ προφανώς γιατί θα έχει και άλλες μορφές θέρμανσης στο ίδιο ακίνητο). Πέρυσι, ναι μεν θα μπορούσε να επιδοτηθεί ακόμη και με 400 ευρώ το συγκεκριμένο νοικοκυριό αλλά θα έπρεπε να αγοράσει 2500 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης αξίας άνω των 2500 ευρώ. 

thetoc , https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...