ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Η Κυψέλη στις πιο cool γειτονιές του 2019 από το Time Out

20 Σεπτέμβριος 2019






Η Κυψέλη βρίσκεται ανάμεσα στις πιο cool γειτονιές του 2019, σύμφωνα με τον οδηγό του Time Out, κατακτώντας
τη 16η θέση της κατάταξης.

Τα αποτελέσματα προέκυψαν με βάση έρευνες και σχόλια από κατά τόπους δημοσιογράφους και συνεργάτες του Time Out και περισσότερους από 27.000 ανθρώπους που συμμετείχαν σε έρευνα σε όλο τον κόσμο.

Στην πρώτη θέση με τις πιο cool γειτονιες του κόσμου βρέθηκε η πολύχρωμη και γεμάτη ζωντάνια και πολυπολιτισμοκότητα Arroios της Λισαβόνας, όπου σύμφωνα με το Time Out, συνυπάρχει με απόλυτη αρμονία το νεανικό με το κλασικό στοιχείο και η ποικιλομορφία είναι παντού. 

Για την Κυψέλη το Time Out αναφέρει:

Στην βόρεια πλευρά του κέντρου της Αθήνας βρίσκεται η Κυψέλη, μία από τις παλαιότερες γειτονιές της πόλης, που θυμίζει «παζλ» που αποτελείται από νεοκλασικά, Art Deco και μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής στοιχεία ενώ παράλληλα φιλοξενεί κοινότητες μεταναστών που της δίνουν έντονα το χαρακτηριστικό της πολυπολιτισμικής γειτονιάς.

Η λεωφόρος της Φωκίωνος Νέγρη αποτελεί το σταυροδρόμι των διαφορετικών κόσμων: Ηλικιωμένοι Έλληνες παίζουν ντόμινο στην πλατεία, ψαγμένα βιβλιοπωλεία και γκαλερί τραβούν τα βλέμματα των περαστικών και Αιθιοπικά εστιατόρια συνυπάρχουν αρμονικά με παραδοσιακά καφενεία.

ΑΠΟ https://perierga.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: