ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Διευκρινίσεις ως προς την απόδοση ΑΜΚΑ από τον ΕΦΚΑ και τα ΚΕΠ

  • 2 Οκτωβρίου 2019 - 05:58






Διευκρινίσεις, στο πλαίσιο του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, για τον καθορισμό των κατηγοριών
πολιτών, ημεδαπών και αλλοδαπών, που δικαιούνται ή όχι ΑΜΚΑ, καθώς και για την κατηγορία των πολιτών οι οποίοι πρέπει να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), δίνει εγκύκλιος την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, με σκοπό τη διευκόλυνση των αρμόδιων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, καθώς και των ΚΕΠ, ως προς την απόδοση ΑΜΚΑ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», οι κατηγορίες πολιτών που δικαιούνται ΑΜΚΑ, είναι οι εξής:

1. Έλληνες υπήκοοι που κατοικούν στη χώρα

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

– Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή δελτίο ελληνικής στρατιωτικής ταυτότητας ή πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για ανήλικους που δεν έχουν συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν αστυνομική ταυτότητα.

– Σε περίπτωση απογραφής, μέσω εκπροσώπου, προσκομίζεται εξουσιοδότηση.

Ο ΑΜΚΑ του ανηλίκου συνδέεται με τον ΑΜΚΑ του γονέα, εφόσον ο γονέας διαθέτει ενεργή ασφαλιστική ικανότητα, διαφορετικά o ανήλικος απογράφεται ως ανασφάλιστος.

2. Ομογενείς με ταυτότητα ομογενούς που διαμένουν στη χώρα μόνιμα
Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

– Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ομογενούς και, όταν δεν υπάρχουν στοιχεία απαραίτητα για την απογραφή, απαιτείται προσκόμιση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο στα ελληνικά.

– Μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας ή έντυπο Ε9.

– Λογαριασμός ΔΕΚΟ.

– Βεβαίωση φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα.

3. Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν στη χώρα και δεν εργάζονται, καθώς και τα μέλη οικογενείας τους

Απαραίτητη προϋπόθεση:

– Έγγραφο πιστοποίησης μόνιμης διαμονής Ευρωπαίου πολίτη από την αστυνομία για κάθε μέλος της οικογένειας.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

– Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης επίσημα μεταφρασμένο (ή ληξιαρχική πράξη γέννησης με εμφανές πατρώνυμο και μητρώνυμο επίσημα μεταφρασμένη).

4. Δικαιούχοι Διεθνούς Προστασίας και τα μέλη οικογενείας τους
Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

– Άδεια διαμονής δικαιούχου Διεθνούς Προστασίας και για τα τέκνα ληξιαρχική πράξη γέννησης, εφόσον γεννήθηκαν στην Ελλάδα.

(Τα νεογέννητα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, καλύπτονται από την άδεια διαμονής του συντηρούντος γονέα, έως ότου υποβληθεί αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής και γι’ αυτά).

Επισυνάπτεται ολόκληρη η εγκύκλιος η οποία περιλαμβάνει τις άλλες δύο κατηγορίες, δηλαδή, τους πολίτες που δεν δικαιούνται ΑΜΚΑ και την κατηγορία των πολιτών που πρέπει να απευθύνονται αποκλειστικά στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ για την έκδοση του ΑΜΚΑ.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...