ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Αναδρομικά: Τα ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι μετά την απόφαση του ΣτΕ







Ομάδα εργασίας που θα καταρτίσει σχέδιο νόμου για συμμόρφωση του ασφαλιστικού με βάση τις αποφάσεις
του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) συστήνεται στο υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με το cnn.gr.  Στόχος της κυβέρνησης είναι η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία να εκδηλωθεί έως το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται πως το ΣτΕ έκρινε συνταγματική τη διάταξη που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων την 31η Δεκεμβρίου 2014.
Συνεπώς, τα όποια αναδρομικά θα περιοριστούν στο κενό διάστημα, στο δεκάμηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και για αυτό το δεκάμηνο τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ και οι συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αναδρομικά από 667 έως 7.340 ευρώ, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Τα αναδρομικά αυτά αφορούν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει, σύμφωνα με Τα Νέα, ότι τα χρήματα αυτά θα καταβληθούν σε 72 δόσεις και σε βάθος χρόνου έξι ετών προκειμένου να μην εκτροχιαστεί ο δημοσιονομικός σχεδιασμός και να διασφαλιστεί η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου έχουν λαμβάνειν έως 7.340 ευρώ συνολικά από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και τραπεζών έχουν λαμβάνειν έως 6.770 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ έχουν λαμβάνειν έως 6.402 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ έχουν λαμβάνειν έως 5.576 ευρώ συνολική επιστροφή από παράνομες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων για 10 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Αναφορικά με τα αναδρομικά, ο Νότης Μηταράκης ανέφερε δε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι «στον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2020 υπάρχουν οι κοινωνικές μεταβιβάσεις από την κεντρική κυβέρνηση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), που στηρίζει κάθε χρόνο το ασφαλιστικό μας σύστημα. Σε αυτό το νούμερο δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη πρόβλεψη για αναδρομικά του 2020. Θα πρέπει εμείς να δημιουργήσουμε τον χώρο αυτό, βάσει των τελικών αποφάσεων. Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, έχει τονίσει πως είναι δεδομένο ότι θα δοθούν τα αναδρομικά, χωρίς να τεθεί σε καμία περίπτωση εν αμφιβόλω η σταθερότητα του δημοσιονομικού και ασφαλιστικού χώρου».

ΑΠΟ https://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: