ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

ΚΕΠ: Εκδίδουν ξανά ΑΜΚΑ

  • 10 Οκτωβρίου 2019 - 16:28







Από χθες οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τα ΚΕΠ για την έκδοση
και τη μεταβολή στοιχείων ΑΜΚΑ, καθώς εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας νέα, αναλυτική εγκύκλιος (80320/42862/Δ18.2718) με σαφείς και συγκεκριμένες οδηγίες αλλά και αναλυτικό πίνακα ανά κατηγορία δικαιούχου, διασφαλίζοντας τα ΚΕΠ και την εύρυθμη λειτουργία της εφαρμογής.

Έτσι, λήγει η αποχή διαρκείας των εργαζομένων στα ΚΕΠ από τα καθήκοντα έκδοσης και μεταβολής στοιχείων ΑΜΚΑ, η οποία είχε ξεκινήσει την 21 Ιουνίου 2019 λόγω της έλλειψης ρυθμιστικού νομοθετικού πλαισίου και εγκυκλίων, που άφηνε εκτεθειμένους τους υπάλληλους ΚΕΠ και δημιουργούσε δυσχέρειες στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

O υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης δήλωσε ότι «προχωρήσαμε αποφασιστικά στη ρύθμιση σαφούς και δίκαιου νομοθετικού πλαισίου για την έκδοση του ΑΜΚΑ, του ισόβιου αριθμού εργασιακής και υγειονομικής ταυτοποίησης όλων των ανθρώπων που εργάζονται και διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στη χώρα μας.

Μόλις αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα άναρχο περιβάλλον που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση -με μία βλαπτική εγκύκλιο της τελευταίας στιγμής- που άφηνε εκτεθειμένους τους υπαλλήλους των ΚΕΠ με την άνευ όρων χορήγηση ΑΜΚΑ προς όλους. Εμείς καταργήσαμε αυτή την επικίνδυνη εγκύκλιο και, ακολούθως, προχωρήσαμε τάχιστα στην αλλαγή και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου βάσει του οποίου δίνονται σαφείς, διάφανες και νόμιμες οδηγίες στα ΚΕΠ και στον ΕΦΚΑ για την έκδοση του ΑΜΚΑ. Δώσαμε τα απαραίτητα εφόδια στους λειτουργούς του κράτους να παρέχουν αξιόπιστες, διάφανες και γρήγορες υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας. Όλα αυτά επετεύχθησαν σε ελάχιστο χρόνο χάριν της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης και της άριστης συνεργασίας των συναρμόδιων υπουργείων και, φυσικά, και των υπαλλήλων των ΚΕΠ τους οποίους ευχαριστώ προσωπικά».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε ότι «τα ΚΕΠ είναι ο θεσμός που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον κεντρικό κόμβο στις αυτοπρόσωπες συναλλαγές του πολίτη με το κράτος. Αυτό σημαίνει περισσότερες υπηρεσίες μέσω των ΚΕΠ, πιο γρήγορα, με ασφάλεια. Ένα μικρό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η εκ νέου δυνατότητα έκδοσης και μεταβολής στοιχείων ΑΜΚΑ μέσω των ΚΕΠ. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας καλύψαμε το νομοθετικό κενό που πράγματι υπήρχε, προς όφελος των πολιτών και των δημοσίων λειτουργών».
Κι ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γεώργιος Γεωργαντάς, αναφέρθηκε στο θέμα λέγονται ότι «το άναρχο πλαίσιο που δημιουργήθηκε με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης στις χορηγήσεις στοιχείων ΑΜΚΑ τελείωσε οριστικά. Πλέον, οι υπάλληλοι των ΚΕΠ, με βάση το ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο που δημιουργήσαμε, μπορούν να τα αποδίδουν μόνο στους πραγματικά δικαιούχους».

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: