ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 5 Μαΐου 2019

Κτηματολόγιο: «Παράθυρο» για νέες παρατάσεις -Μεγάλο πρόβλημα στις αγροτικές περιοχές

4 Μαΐου 2019 


Στην κυβέρνηση ανοίγουν παράθυρο για πρόσθετη παράταση στη συλλογή δηλώσεων στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης. «Κάνουμε σκέψεις για νέες παρατάσεις πέραν του
εξαμήνου. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας», αποκάλυψε στα «ΝΕΑ» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Περιβάλλοντος. Κατά το ίδιο στέλεχος «αν τελικά δοθεί παράταση, το ελάχιστο χρονικό διάστημα θα είναι τουλάχιστον τρεις μήνες».

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης στην πλειονότητά του αφορά – κυρίως – αγροτικές περιοχές. Και εδώ έγκειται η δυσκολία του. Γιατί; Επειδή σε αυτές τις περιοχές υπάρχει μεγάλο ποσοστό ακινήτων για τα οποία δεν έχει διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς είτε λόγω κληρονομικής διαδοχής χωρίς αποδοχή κληρονομιάς, είτε λόγω αδυναμίας εντοπισμού πολλών αγροτικών ακινήτων από ιδιοκτήτες που έχουν μεταναστεύσει σε άλλες πόλεις είτε σε άλλες χώρες αλλά και λόγω χρησικτησίας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων – Τοπογράφων Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης «πολλοί ιδιοκτήτες αποφεύγουν – μέχρι στιγμής τουλάχιστον – να πάνε να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο». Και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει η σκέψη για νέες παρατάσεις, πέρα από το διάστημα που προβλέπει ο νόμος.

Το Βαρόμετρο

Σύμφωνα με μηχανικούς «βαρόμετρο» για το αν θα δοθεί ή όχι παράταση αποτελούν τα Δωδεκάνησα (ΠΕ Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου) όπου το χρονικό περιθώριο των προβλεπόμενων παρατάσεων για τη συλλογή δηλώσεων λήγει στις 20 Μαΐου 2019 (σ.σ. η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε στις 19 Νοεμβρίου 2018). Ετσι, αν δοθεί νέα παράταση γι’ αυτές τις περιοχές θα δοθεί και για όλες τις υπόλοιπες.

Σημειώνεται ότι με βάση τα όσα ισχύουν, η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού. Το εξάμηνο όμως έχει γίνει στην πράξη κανόνας για όλους. Ηδη, από την ΠΟΜΙΔΑ εμμένουν στην πρότασή τους για καθολική παράταση των προθεσμιών – στις περιοχές που «τρέχει» η συλλογή δηλώσεων – έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Λήγει το εξάμηνο

Στο μεταξύ, και μέχρι να δοθεί απάντηση αν τελικά θα υπάρξει ή όχι νέα πρόσθετη παράταση, στην πλειονότητα των περιοχών που παρατάθηκε η συλλογή δηλώσεων μέχρι και τον Ιούνιο, λήγει το εξάμηνο που προβλέπεται από τον νόμο για τους κατοίκους του εσωτερικού. Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να διακινδυνεύσουν να χάσουν τις προθεσμίες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Κτηματολογίου (στις 24 Απριλίου 2019) έως τις 12 Ιουνίου έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν την περιουσία τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας. Για τις Περιφερειακές Ενότητες Λασιθίου, Πιερίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Κορινθίας, Αργολίδος και Αρκαδίας η παράταση που δόθηκε είναι έως τις 18 Ιουνίου 2019. Παράλληλα, παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων διόρθωσης – ενστάσεων κατά των προσωρινών κτηματολογικών διαγραμμάτων και πινάκων της ανάρτησης στους καλλικρατικούς δήμους Βοΐου και Σερβίων – Βελβεντού καθώς και σε 21 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ του Δήμου Εορδαίας και 40 προκαποδιστριακους ΟΤΑ του Δήμου Κοζάνης (της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης).

Για τους κατοίκους εξωτερικού και το Δημόσιο η αντίστοιχη προθεσμία είναι η 25η Ιουνίου 2019. Σε ό,τι αφορά την αίτηση διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος, η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι τις 10 Μαρτίου 2020. Μέχρι την ίδια ημερομηνία μπορούν να υποβάλλουν και εκπρόθεσμες δηλώσεις.

Τα δικαιώματα

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συλλογή δηλώσεων στο τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, έχουν δηλωθεί πάνω από 1,8 εκατ. δικαιώματα από τα συνολικά 16.500.000 που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα.

Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η προετοιμασία με όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Μόνο έτσι οι ιδιοκτήτες μπορούν να είναι σε θέση να δηλώσουν αυτές τις λεγόμενες «δύσκολες περιπτώσεις» και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο να χάσουν χρόνο, χρήμα και περιουσιακά στοιχεία.

Στην Αθήνα

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται από τη Μ. Δευτέρα και η διαδικασία της προανάρτησης στον Δήμο της Αθήνας. Ολη η διαδικασία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά στο Διαδίκτυο και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ελέγξουν τα στοιχεία που τους αφορούν και να προβούν σε διορθώσεις.

Σύμφωνα με τον συντονιστή τού έργου της κτηματογράφησης της Αθήνας και εκπροσώπου της αναδόχου κοινοπραξίας Γιώργο Δημητρίου κατά μέσο όρο επισκέπτονται το Γραφείο Κτηματογράφησης στο Γαλάτσι (στα Ολυμπιακά Ακίνητα) 300 έως 500 ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά πάνω από 700 αιτήσεις. Οι προαναφερόμενοι αριθμοί, αυξάνονται σταδιακά κατά 300 (σε ιδιοκτήτες και ηλεκτρονικές αιτήσεις) την ημέρα. Και επειδή, η προσέλευση αναμένεται να αυξηθεί μετά τις γιορτές, τόσο από το Κτηματολόγιο όσο και από την Κοινοπραξία συστήνουν προκειμένου να αποφευχθούν οι άσκοπες ουρές και η ταλαιπωρία οι αιτήσεις επανεξέτασης να γίνονται ηλεκτρονικά με τη συμπληρωμένη αίτηση και τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα να στέλνονται στο email: proanartisi-athina.gr.

Μέχρι στιγμής, οι διορθώσεις αφορούν σε αλλαγές στη διεύθυνση κατοικίας, στην ταυτότητα ή το διαβατήριο αλλά και το τηλέφωνο επικοινωνίας. Ακολουθούν η λάθος καταγραφή των δικαιωμάτων αλλά και η μη καταχώρηση – σε ορισμένες περιπτώσεις – αρκετών δικαιωμάτων που χάθηκαν χωρίς να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τους!

Πηγή: «Τα Νέα»
ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη