ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Αναβάθμιση εγκαταστάσεων στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για την υποστήριξη του ηλεκτρονικού εισιτηρίου








Στη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και την
υποστήριξη του συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου, προχωρά το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ).

Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η παραπάνω εξέλιξη υλοποιείται «ενόψει της έναρξης της περιόδου υψηλής επισκεψιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών».

«Συγκεκριμένα», σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών που εισέρχονται από την είσοδο του Θεάτρου Διονύσου (Νότια Κλιτύς) θα διαμορφωθεί στο κτίριο της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου 20-22, νέο εκδοτήριο εισιτηρίων, καθώς και ιματιοθήκη, ιατρείο και πωλητήριο του ΤΑΠ. Σε τμήμα του ίδιου κτιρίου, θα συνεχίσει να λειτουργεί κέντρο ενημέρωσης του ΕΟΤ, στο πλαίσιο της συνεργασίας του υπουργείου Πολιτισμού με το υπουργείο Τουρισμού».

«Παράλληλα», συνεχίζει το ΥΠΠΟΑ, «τόσο στην είσοδο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Νότια Κλιτύς) όσο και στην κεντρική είσοδο της Ακρόπολης (Δυτική Κλιτύς), θα διαμορφωθούν ειδικά εκδοτήρια εισιτηρίων γρήγορης διέλευσης (fast lane), ώστε να εξυπηρετούνται τάχιστα οι επισκέπτες που έχουν εκδώσει το εισιτήριό τους διαδικτυακά. Επίσης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και ύστερα από σχετική έγκριση από το Δήμο Αθηναίων, θα εγκατασταθούν, τόσο στη Δυτική όσο και στη Νότια Κλιτύ, αυτόματοι πωλητές εισιτηρίων και μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών (ATM)».

«Σημειώνεται ότι στην κεντρική είσοδο της Ακρόπολης έχουν τοποθετηθεί δοκιμαστικά αυτόματοι πωλητές εισιτηρίων και λειτουργούν με απόλυτη επιτυχία από τις αρχές του έτους», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

ΑΠΟ https://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: