ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Έφτασαν σημειώματα για τα αναδρομικά σε δικαιούχους -Δείτε τι αναφέρουν

10 Απριλίου 2019 -







Αναδρομικά για ένα έτος στις επικουρικές συντάξεις -που φτάνουν μέχρι και 1.793 ευρώ- αναγνωρίζει εμμέσως το ΕΤΕΑΕΠ, παραθέτοντας σε
ειδικά ενημερωτικά σημειώματα τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές και τις διεκδικούν περίπου 800.000 συνταξιούχοι με αιτήσεις και με αγωγές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», στα ενημερωτικά αυτά έχουν υπολογιστεί όλες οι μειώσεις που έγιναν στις επικουρικές συντάξεις από το 2013 ως και τον Μάιο του 2016, με όλους τους νόμους, ώστε ο κάθε συνταξιούχος να έχει πλήρη εικόνα και ποσό για τα αναδρομικά που δικαιούται να πάρει πίσω.

Τα σημειώματα αυτά είναι συγκεντρωτικά, καθώς έχουν υπολογισμένες τις μειώσεις για κάθε μήνα και εμφανίζουν το σύνολο των περικοπών σε ειδική στήλη ως και τον Μάιο του 2016.

Για το διάστημα από Ιούνιο 2016 και μετά οι μειώσεις των παλιών μνημονίων σταμάτησαν να επιβάλλονται και αντικαταστάθηκαν από τις ακόμη βαρύτερες περικοπές που φτάνουν στο 50% με τον επανυπολογισμό των επικουρικών που ψήφισε και εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

Αυτό που έγινε δηλαδή στις επικουρικές ήταν να αντικατασταθούν οι περικοπές των νόμων 4051 και 4093 γιατί τις έβγαλε παράνομες το Συμβούλιο της Επικρατείας, με ακόμη μεγαλύτερες που τις έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με το τρικ του επανυπολογισμού, επιβάλλοντας όμως οριζόντιο ψαλίδι ως 50% σε όσους είχαν άθροισμα συντάξεων (κύρια και επικουρική) πάνω από 1.300 ευρώ μικτά.

Το διάστημα αναδρομικών ειδικά στις επικουρικές είναι για 12 μήνες, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015 που το ΣτΕ έβγαλε παράνομες τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012, και σταματά στον Ιούνιο του 2016 που εφαρμόστηκε ο επανυπολογισμός του νόμου 4387/2016 και οι παράνομες μειώσεις αντικαταστάθηκαν με το τσεκούρωμα του 50% από το νόμο Κατρούγκαλου. Το αν βγει αντισυνταγματικό και το ψαλίδι του 50% θα φανεί από τη νέα απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί από το ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου.

Το ΕΤΕΑΕΠ, βλέποντας να φουντώνει το κίνημα «δώστε πίσω τα αναδρομικά» μια που τα δικαστήρια δικαιώνουν τους συνταξιούχους, αναγνωρίζει εμμέσως ότι υφίσταται θέμα επιστροφών και διεκδικήσεων και για τον λόγο αυτόν υποχρεώθηκε να ανεβάσει το ειδικό ενημερωτικό σημείωμα με τα παράνομα ψαλίδια, ώστε κάθε συνταξιούχος να μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια πόσα του οφείλονται από τις επιστροφές. Αυτά τα στοιχεία οι υπηρεσίες δεν τα καταχώριζαν μέχρι πρόσφατα, αλλά αναγκάστηκαν να το πράξουν υπό την πίεση του όγκου των αιτήσεων και των αγωγών που καταθέτουν οι συνταξιούχοι.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: