ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Τι πρέπει να ξέρετε για τη χρήση κοτσαδόρου









Για να έχετε τη δυνατότητα ρυμούλκησης σκάφους, τροχόσπιτου η μπαγκαζιέρας χρειάζεστε τον γνωστό σε όλους κοτσαδόρο. Όμως σε ότι αφορά την εφαρμογή, υπάρχουν
μερικά μικρά μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε.

Ο κοτσαδόρος είναι ένα εξάρτημα το οποίο τοποθετείται στο πίσω μέρος του οχήματος μας, πάντα από εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να μπορούμε να ρυμουλκήσουμε το τρέιλερ, τη μπαγκαζιέρα μας, το τροχόσπιτό μας ή το σκάφος μας με ασφάλεια.

Το είδος του κοτσαδόρου που θα επιλέξουμε, είναι κάτι που καθορίζεται από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου μας, όπου και αναφέρεται η ικανότητα έλξης, αλλά και παράλληλα τα σημεία που ενδείκνυται το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό να στηρίξει τον κοτσαδόρο. Για να μην έχετε μπλεξίματα με την τροχαία όμως θα πρέπει να φροντίσετε η σφαίρα ζεύξης (η γνωστή μπίλια) να μην καλύπτει την πινακίδα κυκλοφορίας. Αν όμως την καλύπτει, τότε θα πρέπει να γίνεται χρήση αφαιρούμενου κοτσαδόρου, ο οποίος θα πρέπει να αποσυνδέεται μόνο με το χέρι και χωρίς ειδικά εργαλεία.

Σύμφωνα με τη ισχύουσα νομοθεσία και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απαγορεύεται η έλξη ρυμουλκούμενου από το όχημά μας, χωρίς να μας έχει χορηγηθεί το ειδικό σημείωμα ρυμούλκησης (άδεια ρυμούλκησης) από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου συγκοινωνιών. Αφού γίνουν όλα τα παραπάνω τότε ο χρήστης θα πρέπει να το δηλώσει στην ασφαλιστική του εταιρεία, μιας και αν δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, σε περίπτωση ατυχήματος υπάρχει το ενδεχόμενο να αρνηθεί να μας αποζημιώσει.

 Σημαντικές συμβουλές

– Κατά τη διάρκεια της ρυμούλκησης θα πρέπει πάντα να ασφαλίζετε με αλυσίδα το ρυμουλκούμενο.


– Εάν το ρυμουλκούμενο είναι πιο πλατύ από το όχημά, τότε θα πρέπει να τοποθετήσετε προέκταση για τους καθρέφτες σας.


– Ο κοτσαδόρος δε θα πρέπει να είναι τοποθετημένος στο αυτοκίνητο, εάν δεν ρυμουλκείτε. Επιπλέον, η άδεια έλξης αφορά σε ένα συγκεκριμένο τύπο ρυμουλκούμενου οχήματος και θα πρέπει να την τροποποιείτε κατά περίπτωση.


ΑΠΟ http://www.autogreeknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: