ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Εντυπωσίασαν ελληνικά κρασιά και αποστάγματα στη Γερμανία -Τρελάθηκαν με τα κοκτέιλ ούζου

26|03|2019 





«Εντυπωσίασε η εθνική συμμετοχή στη μεγαλύτερη έκθεση οίνων και ποτών στον κόσμο, Prowein 2019» όπως
σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Enterprise Greece.

Η έκθεση διεξήχθη στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, 17 - 19 Μαρτίου, και η Ελλάδα αντιπροσωπεύθηκε από περίπου 100 οινοποιεία.

Η Prowein 2019 προσέλκυσε σχεδόν 7.000 οινοποιούς από όλο τον κόσμο και περίπου 61.500 εμπορικούς επισκέπτες.

Το εθνικό περίπτερο οργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και φιλοξένησε σημαντικούς οινοποιούς των Περιφερειών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αττικής, Ηπείρου, Κρήτης, Στερεάς Ελλάδος, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, χιλιάδες ξένοι επισκέπτες κατέκλυσαν το εθνικό περίπτερο και δοκίμασαν τη μεγάλη ποικιλία κρασιών που παρουσιάστηκαν τόσο στο κεντρικό wine bar του εθνικού περιπτέρου, όσο και στα περίπτερα των εκθετών, όπου παρουσίαζαν κρασιά παραγωγής τους.
Spirits Bar με ούζο και τσίπουρο

Με στόχο την προβολή των φημισμένων Ελληνικών αποσταγμάτων, λειτούργησε επίσης, για πρώτη φορά, Spirits Bar, όπου Ελληνίδα sommelier εισήγαγε τους λάτρεις των οινοπνευματωδών ποτών στην εμπειρία του παλαιωμένου τσίπουρου και του δροσερού ούζου.

Παράλληλα, έλαβαν χώρα πληθώρα δράσεων προβολής (γευσιγνωσίες, παρουσιάσεις, κ.λπ.) που επιμελήθηκαν Έλληνες sommelier και η Γερμανίδα Master of Wine, Caro Maurer, με σπουδαιότερη τη φιλοξενία βράβευσης κρασιών του διεθνούς θεσμού βράβευσης TEXSOM INTERNATIONAL.

Η απονομή των διακρίσεων, κατά την οποία βραβεύθηκαν ελληνικά και ξένα κρασιά, έγινε τη Δευτέρα 18 Μαρτίου και συνοδεύτηκε από δοκιμή όλων των βραβευμένων ελληνικών κρασιών.


O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Enterprise Greece Γρηγόρης Στεργιούλης επισκέφτηκε την έκθεση και συνομίλησε με τους Έλληνες οινοποιούς δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «Οι Έλληνες οινοποιοί εντυπωσίασαν με την παρουσία τους και εκπροσώπησαν επάξια την χώρα απέναντι στις μεγάλες οινικές δυνάμεις όπως η Ιταλία και η Αυστρία. Οι Ελληνικές ποικιλίες, με σταθερά βήματα, γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς σε μεγάλες αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής. Ο Οργανισμός μας, σε συνεργασία με όλους τους φορείς του κρασιού στην Ελλάδα, θα συνεχίσει τις δράσεις στήριξης και προβολής, που χρόνια τώρα υλοποιεί, με στόχο την ανάπτυξη των εξαγωγών του κλάδου».
Την εθνική συμμετοχή τίμησαν με την παρουσία τους, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ Μαρία Παπακωνσταντίνου, ο οικονομικός και εμπορικός ακόλουθος, Πάρις Νίκολης και η Φρίντα Γεωργίου, γραμματέας ΟΕΥ του εμπορικού τμήματος του Προξενείου του Ντίσελντορφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: