ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

ΠΑΝΤΑ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΒΟΛΤΑ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΜΑΣ ΜΕ ΛΟΥΡΙ




Κείμενο: Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Σκύλων

Η κυκλοφορία του σκύλου χωρίς λουρί στους δημόσιους χώρους απαγορεύεται
βάση νόμου 4039/2012. Δεν είναι τυχαία η ψήφιση του νόμου γιατί σκοπό έχει την προστασία του σκύλου αλλά και του πολίτη. Ανεξαρτήτως μεγέθους και χαρακτήρα όλα τα σκυλάκια πρέπει να συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη τους με τη χρήση λουριού. Σε κάθε βόλτα μαζεύουμε τις ακαθαρσίες όπως το ορίζει επίσης ο νόμος.

Βγάζουμε το σκύλο μας βόλτα με λουρί, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ από τα αυτοκίνητα, από ένα άλλο ζώο-σκύλο, ακόμα και από το να φάει κάτι από το δρόμο επικίνδυνο για την υγεία του.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ

Φοράμε πάντα το λουρί, γιατί κάποιοι άνθρωποι δε νιώθουν άνετα με τα σκυλιά και με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διατηρήσουμε απόσταση ασφαλείας. Κάποιοι σκύλοι είναι ανασφαλείς απέναντι στα σκυλιά και μπορεί να αντιδράσουν απρόβλεπτα σε μια συνάντηση με αποτέλεσμα να τραυματιστεί είτε σκύλος είτε και άνθρωπος. Άλλα σκυλιά είναι ενθουσιώδη στην επαφή με τον άνθρωπο και μπορούν από το να τρομάξουν κάποιον μέχρι να πηδήξουν πάνω του από χαρά και να τον ρίξουν κάτω, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά. Δεν είναι όλοι γώστες συμεριφοράς των σκύλων και δεν είναι υποχρεωμένοι να ανεχτούν να ξεπερνιούνται τα προσωπικά τους όρια.

Αν όλοι ιδιοκτήτες φροντίζουν τα σκυλιά τους να μην γίνονται ενοχλητικά για τους γύρω τους, είτε λόγω φασαρίας-ανησυχίας, είτε λόγω ακαθαρσιών, θα δημιουργούνται λιγότερες εντάσεις γύρω από το θέμα σκύλος.

Τηρούμε τους κανόνες για τον σκύλο μας και για τον εαυτό μας και έτσι γινόμαστε σωστοί συμπολίτες. Σεβόμαστε για να μας σέβονται.

ΠΗΓΗ:http://www.kynology.gr/βγάζουμε-το-σκύλο-μας-βόλτα-πάντα-με-λο/
ΑΠΟ https://myzoofilhdrash.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: