ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ: Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ Κ Ο ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2018. (ΦΩΤΟ)


Ένας ακόμα χρόνος πέρασε, με διάβασμα, παιχνίδι κ εκδηλώσεις , που έγιναν στο
χώρο του σχολείου μας, όπου στεγάζονται η βιβλιοθήκη και ο παιδότοπός του χωριού μας. 

Αρχίζοντας από την βιβλιοθήκη, σας ενημερώνω ότι το σύνολο των βιβλίων (μέχρι σήμερα) είναι 3.596, (αφορά μόνο τα καταχωρημένα) διαφόρων κατηγοριών. Μερικές από τις οποίες είναι: Χριστιανικά 376, ιστορικά 118, βιογραφικά 59, ποιήματα 127, ξένα 25, λογοτεχνικά 142, μυθιστορήματα 318, αστυνομικά 81, γουέστερν 48, κ. α. 

Σε όλα τα βιβλία έχει δοθεί ένας κωδικός αριθμός κ στη συνέχεια καταχωρηθήκανε σε ειδικό πρόγραμμα για βιβλιοθήκες , για την εύκολη εύρεσή τους, αλλά και την παρακολούθηση των δανεισμών τους. 

Οι αναγνώστες μας, ανέρχονται στους 56, ενώ το σύνολο των δανεισμένων βιβλίων ήτανε 234. 

Ο δανεισμός συνεχίζετε κ με το νέο έτος, που έχουμε φτάσει τα 18. Δυστυχώς όμως, ο χώρος αποδείχθηκε πολύ μικρός, για τον αυξανόμενο όγκο των βιβλίων. Γι αυτό γίνεται προσπάθεια για την επέκταση της, ώστε να μπορεί να δεχθεί τα νέα βιβλία που έρχονται συνεχώς. 

Εκτός από βιβλία, στη βιβλιοθήκη μας θα βρείτε dvds (ελληνικές κ ξένες ταινίες, παιδικά, ντοκυμαντέρ, εκπαιδευτικά κ.α.) κ’ cds (ελληνικά κ ξένα τραγούδια, δημοτικά) τα οποία χρησιμοποιούμε για τις εκδηλώσεις μας.

Στον ίδιο χώρο λειτουργεί και ο παιδότοπός μας, που δίνη την δυνατότητα στα παιδιά, να παίξουνε με τα επιτραπέζια παιχνίδια, να δούνε ταινίες, η να ασχοληθούνε με τη ζωγραφική στον εσωτερικό χώρο, ή αν προτιμάνε, να παίξουνε ποδόσφαιρο, μπάσκετ, να κάνουνε κούνιες, τσουλήθρα, ή μονόζυγο στον εξωτερικό χώρο. Ακόμα μία εκδήλωση είναι το παιδικό μας πάρτι, που κάνουμε κάθε χρόνο αμέσως μετά τον 15Αυγουστο, με διάφορα σπιτικά εδέσματα. 

Όλα τα παραπάνω ξεκίνησαν κ συνεχίζουν να λειτουργούνε, χάρη στον εθελοντισμό των κατοίκων της Καναλουπούς, που συνέχεια βοηθάνε με διάφορους τρόπους (εθελοντική δουλειά, χρηματική βοήθεια, αγορά υλικών, προσφορά σε λάδι, κ. α.) την προσπάθεια που γίνεται για το καλό του χωριού μας. 

Είμαστε ανοιχτά από 20 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου, τα 15νθήμερα Χριστούγεννα, Πάσχα κ τις τριήμερες αργίες. Επίσης κάποια απογεύματα μέσα στο Χειμώνα.   

Σας περιμένουμε, να έρθετε και να δείτε από κοντά την προσπάθειά μας, και αν μπορείτε να μας ενισχύσετε, όπως αρκετοί φίλοι έχουνε κάνει. 

Χρήσιμο θα είναι, πριν την επίσκεψή σας για την περίοδο του Χειμώνα, να προηγηθεί ένα τηλεφώνημα στα παρακάτω νούμερα.
 
Υπεύθυνος: Μπουρδέκας Αναστάσιος. Τηλ. 27610-61340, 6972202068.
ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΙΤΗΣ. 22/2/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΥΠΟΙΚ: Παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο «ΓΕΦΥΡΑ 2»

10 Μαΐου 2021 - 15:30 Η Κυβέρνηση παρατείνει έως και τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021 την προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», που...