ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Σχέδιο 120 δόσεων και για τις εργοδοτικές εισφορές του ΙΚΑ

  • 21 Φεβρουαρίου 2019 - 12:42






Τη δυνατότητα υπαγωγής οφειλών από εργοδοτικές εισφορές προς το πρώην ΙΚΑ στην ιδιαίτερα ευνοϊκή ρύθμιση
των 120 δόσεων που έρχεται για τα χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» εκτός από τα χρέη για τις ατομικές εισφορές των μη μισθωτών, δηλ. των ασφαλισμένων σε πρώην ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν στην επικείμενη ρύθμιση και οφειλές εργοδοτών, οι οποίες αγγίζουν σωρευτικά τα 18 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των εργοδοτών που οφείλουν και που δυνητικά θα μπορούσαν να ωφεληθούν αγγίζει τις 500.000. Στο σχήμα που βρίσκεται στο τραπέζι καταρχάς εξετάζεται το ενδεχόμενο ρύθμισης οφειλών από απλήρωτες εργοδοτικές εισφορές. Φυσικά στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται θέμα επανυπολογισμού, αλλά εξετάζεται να προβλεφθεί «κούρεμα» προστίμων και προσαυξήσεων σε συγκεκριμένο ύψος (π.χ. 50% ή 85%), όπως επίσης και η δυνατότητα εξόφλησης της οφειλής σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ.

Το σχέδιο βέβαια δεν έχει ακόμα «κλειδώσει», ενώ δεν είναι βέβαιο αν θα συμπεριληφθούν στο σχήμα των οφειλών των εργοδοτών προς το πρ. ΙΚΑ. Για παράδειγμα, ζητούμενο παραμένει αν θα συμπεριληφθεί το σύνολο της οφειλής ή μόνο τμήμα που αφορά στο μέρος της εργοδοτικής εισφοράς.

Ενόψει της θεσμοθέτησης της νέας ρύθμισης ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος έχει καλέσει τους κοινωνικούς φορείς να υπερασπιστούν τον ΕΦΚΑ και τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιου τύπου ρύθμιση αν επανέλθουν οι ασφαλιστικές κλάσεις των πρώην Ταμείων και ο υπολογισμός των εισφορών επί τεκμαρτών εισοδημάτων.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: