ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019

Λύση-πακέτο για κόκκινα δάνεια, 120 δόσεις και επίδομα ενοικίου

Λύση-πακέτο για τα κόκκινα δάνεια, που θα πρέπει να δέσουν το σχέδιο για τις Τράπεζες, τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη, τη ρύθμιση των 120 δόσεων και το νέο στεγαστικό επίδομα θα αναζητήσουν σήμερα οικονομικό επιτελείο και θεσμοί.


Οι εκπρόσωποι των θεσμών που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα έχουν βασικό
θέμα να συμφωνήσουν με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή ένα συνολικό σχέδιο για ταχύτερη διευθέτηση των κόκκινων δανείων ύψους 84,5 δις ευρώ. Για το λόγο αυτό, η πρώτη ουσιαστική συνάντηση θα αφορά τα χρηματοπιστωτικά θέματα.

Το πρώτο βήμα, είναι να προχωρήσει το σχέδιο που επεξεργάζεται από τον περασμένο Οκτώβριο το υπουργείο οικονομικών και το ΤΧΣ για την μεταφορά κόκκινων δανείων σε οχήματα ειδικού σκοπού (SPV) και την παροχή εγγυήσεων από το κράτος έναντι κεφαλαιακών ζημιών των εμπορικών τραπεζών.

Το συγκεκριμένο πλάνο έχει το πλεονέκτημα ότι έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ιταλία και εξ αυτού εκτιμάται ότι δεν θα χρειαστεί πολλές εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές όπως η ΕΚΤ και ο SSM και κυρίως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η πίεση για την προώθηση του σχεδίου είναι διπλή. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο οικονομικών έχουν αντιληφθεί πλέον ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει την απόπειρα εξόδου στις αγορές πριν ανακοινώσει επίσημα ένα σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια που είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας όπως έχει ομολογήσει και ο ίδιος ο υπουργός οικονομικών κ Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι η ΕΚΤ θέτει σταδιακά σε λειτουργία και τα μέτρα για τα νέα κόκκινα δάνεια στέλνοντας τις νέες υποχρεώσεις που θα πρέπει να εκπληρώσουν οι τράπεζες σε επίπεδο προβλέψεων. Το γεγονός αυτό κάνει επιτακτική την ρύθμιση του τεράστιου σημερινού υπολοίπου των κόκκινων δανείων.

Ωστόσο, το σχέδιο θα αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με όλες τις επιμέρους παρεμβάσεις που αφορούν ρυθμίσεις ελαφρύνσεις και επιδόματα που θα επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Διάδοχος νόμου Κατσέλη

Η πρώτη από αυτές είναι το διάδοχο καθεστώς του νόμου Κατσέλη Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Τούτο διότι η πίεση που θα έχουν οι τράπεζες για να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κατά 17,2 δις ευρώ μέσα στο 2019 δεν θα πρέπει να υπονομεύεται από καθεστώτα προστασίας που θα καθυστερούν την πρόοδο.

Οι θεσμοί έχουν ως στόχο μέχρι και την Παρασκευή θα θέσουν ένα πλαίσιο συζήτησης για τις προϋποθέσεις και τα όρια για τα οποία θα υπάρχει δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας . Τούτο βέβαια αν πειστούν ότι οι περίπου 120.000 εκκρεμούσες αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη Σταθάκη συνεχίζουν να εκκαθαρίζονται με ταχείς ρυθμούς μετά και την καθυστερημένη ρύθμιση για άρση του τραπεζικού απορρήτου μέσω του οποίου θα «ακυρώνονται» αυτόματα οι στρατηγικοί κακοπληρωτές . Η εξέλιξη της εκκαθάρισης των συσσωρευμένων αιτήσεων είναι και η αιτία της παράτασης του νόμου Κατσέλη Σταθάκη μέχρι και τις 29/2.

Στεγαστικό επίδομα

Η δεύτερη παρέμβαση είναι το διευρυμένο στεγαστικό επίδομα. Η καθυστέρηση της λειτουργίας της πλατφόρμας συνδέεται και με την διαπραγμάτευση που θα γίνει για τα κόκκινα δάνεια. Οι θεσμοί θέλουν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τα κριτήρια και τους δικαιούχους του νέου επιδόματος, που θα κατευθύνεται σε κάλυψη είτε μέρους του ενοικίου είτε μέρους του στεγαστικού δανείου του δανειολήπτη.

Με άλλα λόγια, θα πρέπει να συμφωνηθεί ποιες περιπτώσεις θα υπάγονται στο καθεστώς της προστασίας της πρώτης κατοικίας και άρα της ρύθμισης δανείου και υπό ποιες συνθήκες οι δανειολήπτες θα διευκολύνονται μέσω του στεγαστικού επιδόματος ώστε να μην υπάρξουν διπλές επιδοτήσεις που θα βγάζουν το δανειολήπτη από την υποχρέωση αποπληρωμής του δανείου του.

Οι 120 δόσεις

Παράλληλα βέβαια θα πρέπει να εξεταστούν και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα επεκταθεί η ρύθμιση οφειλών σε δημόσιο και ιδιώτες έως και σε 120 δόσεις για χρέη σε δημόσιο και σε τράπεζες.

Και αυτή η παρέμβαση μπορεί να επηρεάσει την ροή εκκαθάρισης κόκκινων δανείων, άρα θα πρέπει και σε αυτήν την περίπτωση να υπάρξουν περιορισμοί και κριτήρια ώστε να μην έχουμε επωφελούμενους που δεν δικαιούνται ευνοϊκής ρύθμισης .

Γι αυτό σε πρώτη φάση θα προχωρήσει μόνο η αυτόματη ρύθμιση για τις οφειλές στα ταμεία από 36 έως και σε 120 δόσεις ώστε να ξεκαθαρίσει κατ αρχήν αυτό το τοπίο πριν προχωρήσουμε σε μισθωτούς συνταξιούχους με χρέση στο δημόσιο.
Μεγάλο ρόλο θα παίξει και εδώ ο ρυθμός εκκαθάρισης χρεών μέσω εξωδικαστικού μέχρι και το τέλος του πρώτου τρίμηνου του 2019.

ΑΠΟ  https://www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...