ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Θαυμαστό γεγονός για μία ιστορία άνωθεν φωνής

08-12-2018 

 

 

γιά την άνωθεν φωνή

Αυτό που θα αφηγηθούμε συνέβη πριν από σαράντα χρόνια περίπου. Στη γυναικεία μονή Σαμόρντιν στήν Όπτινα, έρημο της η ηγουμένη κοιμήθηκε. Τότε οι μοναχές επέλεξαν γιά ηγουμένη μια άλλη αδελφή.

Πηγαίνει μια μοναχή στον πατέρα Ιωσήφ, φημισμένο ερημίτη γέροντα της Όπτινα καί του λέει ανάμεσα στ’ άλλα πώς επέλεξαν νέα ηγουμένη μια διαπρεπή ως προς την πολυμάθειά της καί την ενεργητικότητά της. Ο γέροντας λέει στη μοναχή ότι δεν έπρεπε να επιλέξουν, αλλά ν’ αφήσουν στο Θεό να δείξει Αυτός ποιά θα γίνει ηγουμένη. Μετά απ’ αυτό άρχισε ο γέροντας να προσεύχεται στο Θεό γιά να του αποκαλύψει ποιά θα έπρεπε να γίνει ηγουμένη. 

Καί κατά τή διάρκεια της προσευχής ακούει μια φωνή: Βαλεντίνη! Δεν υπήρχε όμως εκεί μοναχή μ’ αυτό τό όνομα. Παρόλα αυτά διαμηνύει στο μοναστήρι ότι πρέπει τη Βαλεντίνη να θέσουν ως ηγουμένη. Και οι ίδιες οι μοναχές δε γνώριζαν κάποια τέτοια μοναχή κι άρχισαν να ψάχνουν καί να ρωτούν γι’ αυτήν. Βρίσκουν τελικά μια μοναχή μ’ αυτό τό όνομα να διακονεί στην κλινική.

Τή θέτουν ηγουμένη. Τρεις φορές ήρθε η μοναχή Βαλεντίνη στο γέροντα Ιωσήφ να τόν παρακαλέσει, λόγω της απλότητάς της να την απαλλάξει καί να ορίσει άλλη αδελφή γιά ηγουμένη. Αλλά ο γέροντας φοβούμενος τό Θεό δεν ήθελε ούτε να ακούσει κάτι τέτοιο. Όταν η Βαλεντίνη ήρθε γιά τρίτη φορά σ’ αυτόν, την απείλησε ότι θα την καταραστεί αν δε δεχθεί. Καί η Βαλεντίνη κλαίγοντας επέστρεψε στο μοναστήρι, έγινε ηγουμένη καί ήταν καί παρέμεινε ως τό τέλος της ζωής της μια άριστη ηγουμένη.

ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ . ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΡΟΕΣ

ΑΠΟ https://www.vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: