ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Υπερσύγχρονο γιοτ μπορεί να πλέει στη θάλασσα για πάντα

5 Δεκέμβριος 2018





Τα σχέδια για ένα φιλικό προς το περιβάλλον υπερσύγχρονο γιοτ έχουν αποκαλυφθεί για πρώτη φορά. Το εντυπωσιακό γιοτ που τροφοδοτείται από
ανεμογεννήτριες και δεν χρειάζεται ποτέ να επιστρέψει στην ξηρά για ανεφοδιασμό, έχει κόστος 90 εκατομμύρια στερλίνες.

Το όνομά του είναι Wind Motion και πρόκειται για ένα 100% αυτοδύναμο γιοτ, που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του μπορεί να παραμείνει στη θάλασσα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, εφόσον έχει αποθηκεύσει επαρκείς ποσότητες φαγητού και ποτού.

Το μήκος του φτάνει τα 70 μέτρα όσο δηλαδή κι ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο. Μπορεί να φιλοξενήσει 26 άτομα (12 επισκέπτες και 14 άτομα πλήρωμα) και μάλιστα διαθέτει σπα και πισίνα. Ο σχεδιαστής του, κ. Ruhl, ο οποίος ζει στη Νίκαια της Γαλλίας, δήλωσε: «Ο μόνος λόγος που θα χρειαστεί να φύγετε από το πολυτελές γιοτ και να επιστρέψετε στο λιμάνι είναι εάν βαρεθήκατε να πλέετε στη θάλασσα». 
 
Σε λειτουργία φόρτισης, οκτώ υδραυλικές ανεμογεννήτριες ξεδιπλώνονται από το γιοτ και επαναφορτίζουν τους κινητήρες και τις μπαταρίες του. Οι ανεμογεννήτριες δρουν ως φορτιστής για τις μπαταρίες και με τη χρήση υβριδικών κινητήρων πρόωσης είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί η ηλεκτρική ενέργεια για να ωθήσει το σκάφος με καθαρό τρόπο», είπε ο κ. Ruhl.

Σε βέλτιστες συνθήκες με ατελείωτη παροχή τροφίμων και νερού, θα μπορούσε κανείς να παραμείνει στη θάλασσα όσο επιθυμεί, αφού το σκάφος είναι 100% αυτοδύναμο.

ΑΠΟ https://perierga.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: