ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Ταινία - θησαυρός της Disney βρέθηκε στην Ιαπωνία


 16/11/2018 10:42






Ενας συλλέκτης στην Ιαπωνία είχε στην κατοχή του για 70 χρόνια μια ταινία - καρτούν, πριν καταλάβει ότι πρόκειται για έναν πραγματικό θησαυρό.
Και αυτό γιατί, όπως αποδείχθηκε,
πρόκειται για μια από τις παλαιότερες ταινίες του Ουόλτ Ντίσνεϊ.

«Πρωταγωνιστής» της ήταν ο Οσβαλντ το Τυχερό Κουνέλι, που θεωρείται «πρόγονος» του Μίκι Μάους. Ο Γιασούσι Γουατανάμπε, 84 ετών σήμερα, είχε αγοράσει το φιλμ στην Οζάκα όταν ήταν έφηβος έναντι μόλις 500 γιεν (3,45 λίρες βάσει της σημερινής ισοτιμίας).

Διαβάζοντας ένα βιβλίο ενός παλιού animator της Ντίσνεϊ, κατάλαβε ότι πρόκειται για ένα από τα «χαμένα» καρτούν της συγκεκριμένης σειράς, κάτι που επιβεβαίωσε και το ίδιο το στούντιο.

Ο χαρακτήρας του Οσβαλντ είχε δημιουργηθεί το 1927 από τον ίδιο τον Ουόλτ Ντίσνεϊ και τον Ουμπ Ιβερκς και ήταν ο πρώτος «ήρωας» του δημοφιλούς στούντιο που είχε τη δική του σειρά. Συνολικά δημιούργησαν 27 επεισόδια, ωστόσο στη συνέχεια η Universal Studios, μετά από διαμάχη, κατάφερε να κερδίσει τα δικαιώματά του.

Μια εξέλιξη που μάλλον βγήκε σε καλό στην Ντίσνεϊ, μιας και ξεκίνησε αμέσως τη δημιουργία ενός νέου πρωταγωνιστή, που εξελίχθηκε στο πιο διάσημο καρτούν όλων των εποχών: του Μίκι Μάους.

ΑΠΟ https://www.huffingtonpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: