ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Εντολές για ελέγχους στα πυρηνελαιουργεία μετά τη συνάντηση Φάμελλου - Κοζομπόλη

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 





Την άμεση συγκρότηση του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ), με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των επιθεωρητών του υπουργείου, για τον άμεσο έλεγχο των 5 πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας
(μέχρι 15/12), με δέσμευση για αποτελέσματα μέχρι 15/1, ζητεί το υπουργείο Περιβάλλοντος από την περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου.


Ακόμα, ζητεί ενημέρωση για όλα τα στοιχεία αδειοδότησης, ελέγχων και αποφάσεων επιβολής κυρώσεων της τελευταίας 5ετίας στο σύνολο των πυρηνελαιουργείων της Μεσσηνίας, από πλευράς Περιφέρειας, καθώς και των αποφάσεων τεχνικής ανασυγκρότησης και της εξέλιξής τους. Τα αιτήματα αυτά υποβλήθηκαν εγγράφως προς την περιφερειακή αρχή από τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Αυτά έγιναν γνωστά σε συνάντηση της βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώτας Κοζομπόλη με τον υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, για την προβληματική λειτουργία των πυρηνελαιουργείων του νομού. 

Σύμφωνα με ενημέρωση από το πολιτικό της γραφείο, η κ. Κοζομπόλη έθεσε επιτακτικά την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης για τις περιβαλλοντικές και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της περιοχής μας. Συζητήθηκαν διεξοδικά οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ως αποτέλεσμα της έκθεσης ελέγχου του εργαστηρίου «Δημόκριτος» και των μετρήσεων διαπιστευμένου εργαστηρίου, καθώς και οι πιθανές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εφαρμογή νέων τεχνολογιών αντιρύπανσης από τις μονάδες αυτές.
Ο υπουργός ενημέρωσε ότι παρότι το θέμα αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι υπηρεσίες του υπουργείου παρακολουθούν το θέμα και έχουν λάβει αποφάσεις προς δύο κατευθύνσεις. Η μία αφορά τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή προστίμων περίπου 60.000 ευρώ για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε δύο μονάδες στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά για το 2017 και το 2018. Και η άλλη τα δύο αιτήματα από τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του υπουργείου προς την περιφερειακή αρχή.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...