ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Κουτσούρεψαν την επιδότηση οι δασικοί χάρτες

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 







Οι παραγωγοί που έχουν ζητήματα με τους δασικούς χάρτες, εξαιρέθηκαν από την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης.

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Μεσσηνίας. Το ποσό της
επιδότησης δεσμεύτηκε και για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες, καθώς οι λογαριασμοί τους ήταν δεσμευμένοι.

Στην ανακοίνωση του συνεταιρισμού αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Ξεκίνησε σήμερα και ολοκληρώνεται την Τρίτη η πληρωμή σε περίπου 35.000 δικαιούχους στην Μεσσηνία του 70% της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή περίπου το 35% - 45% του συνόλου της επιδότησης που δικαιούνται οι παραγωγοί από τον πρώτο πυλώνα αυτόν των άμεσων ενισχύσεων. Το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης μαζί με την ενίσχυση για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον (πρασίνισμα) θα καταβληθούν στην εξόφληση του Δεκεμβρίου όπου τότε θα καταβληθεί και σε όσους είναι δικαιούχοι και η εξισωτική αποζημίωση, καθώς και η ενίσχυση γεωργού μικρής ηλικίας.

Δυστυχώς στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ενωση Μεσσηνίας πρώτοι από όλους το 2017 είχαμε εκφράσει δημόσια τους φόβους μας όταν και αναρτήθηκαν οι προς κύρωση δασικοί χάρτες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ότι η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε απώλεια επιδοτήσεων τόσο από τις άμεσες ενισχύσεις όσο και από τον πυλώνα ΙΙ που σχετίζεται με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (βιολογικά, νέοι αγρότες). Ενα χρόνο μετά οι εξελίξεις δυστυχώς μας επιβεβαίωσαν μιας και όσοι παραγωγοί δεν προέβησαν σε διαδικασίες στα οικεία Δασαρχεία αλλά ακόμα και όσοι προέβησαν σε εξαγορές που δεν πρόλαβαν να καταχωρισθούν ή να εξεταστούν εξαιρέθηκαν της πληρωμής μερικώς ή εν όλω. 

Αρα έχουμε και επίσημα δυστυχώς τα πρώτα χαμένα χρήματα εξαιτίας του πρόχειρου δυστυχώς τρόπου με τον οποίο εφαρμόστηκε η διαδικασία κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Παράλληλα έχουμε και την πρωτοφανή διάκριση των παραγωγών σε πολίτες δύο κατηγοριών μιας και έχουμε αυτούς που τα αγροτεμάχιά τους βρίσκονται σε περιοχές όπως ο νομός μας που έχει μερικώς κυρωμένους δασικούς χάρτες και θα υποστούν περικοπές και αυτούς που διαμένουν σε νομούς που υπάρχουν μόνο αναρτημένοι δασικοί χάρτες ή αυτούς που οι εκτάσεις τους ανήκουν σε νομούς που δεν έχουν ακόμα αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες και δεν θα υποστούν περικοπές.

Επιπροσθέτως μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε όσους δυστυχώς έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες μιας και οι λογαριασμοί τους ήταν δεσμευμένοι, οπότε ενώ η επιδότηση κατατέθηκε, δεσμεύθηκε εκ των υστέρων. Τη στιγμή που οι παραγωγοί βιώνουν το αυξημένο καλλιεργητικό κόστος, την έλλειψη κινήτρων (π.χ. μειωμένο ρεύμα ή πετρέλαιο), το αυξημένο κόστος ζωής ιδιαίτερα στην ύπαιθρο, τις αντιξοότητες και την αβεβαιότητα των φυσικών φαινομένων (δάκος, ασθένειες, κυκλώνες) με τη μειωμένη παραγωγή και τις καθυστερήσεις και αδικίες στην καταβολή των αποζημιώσεών τους, τις υψηλές ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, χάνουν και την πρόσβαση και σε κονδύλια που προορίζονται ακριβώς στο να αντισταθμίσουν τις παραπάνω αρνητικές εξελίξεις και αβεβαιότητες. Απαιτούμε άμεσα να θεσπιστεί τουλάχιστον ένας ακατάσχετος λογαριασμός με κριτήρια, όχι για να προστατευτούν οι τυχόν μπαταχτσήδες, αλλά να προστατευτούν όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη και είναι αρκετοί τα τελευταία χρόνια.

Ως εκ τούτου την ύστατη αυτή ώρα απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς όπως σταθούν αρωγοί στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας, που βάλλεται με όλες τις πολιτικές των τελευταίων ετών, έρμαιο μικροπολιτικών συγκρούσεων και επιτέλους ας αναλάβουν ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη θωράκισή του και τη διασφάλιση και του τελευταίου ευρώ που σχετίζεται με τον αγροτικό τομέα, εκτός πια και αν ονειρεύονται τον ήδη χειμαζόμενο Ελληνα αγρότη ως παρία και την ελληνική ύπαιθρο παραδομένη και προδομένη δίνοντάς της το τελειωτικό χτύπημα”.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...