ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Δεν προβλέπεται άνοδος της τιμής του ελαιολάδου

Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018 




“Οι τιμές του ελαιολάδου θα κινηθούν ομαλά, στο επίπεδο που είναι τώρα. Ισως ελαφρά πτωτικά και με σκαμπανεβάσματα”.

Αυτό εκτίμησε για τη φετινή
ελαιοκομική περίοδο ο γεωργοοικονομολόγος Βασίλης Ζαμπούνης, μιλώντας χθες το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, στην εκδήλωση με θέμα “Η νέα ελαιοκομική περίοδος 2018/19”.

Στην εκδήλωση που οργάνωσαν ο Δήμος Καλαμάτας και η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), ο κ. Ζαμπούνης είπε ότι “μας έμειναν 60.000 τόνοι απόθεμα από πέρυσι, που πιέζουν τα φετινά λάδια”. Χαρακτήρισε έγκλημα που με 3,50 και 3,80 ευρώ δεν πουλήθηκαν τα λάδια και ακολουθήθηκε η προτροπή να κρατηθούν το Φεβρουάριο για να πουληθούν το καλοκαίρι. Εκανε λόγο για απόλυτο τρελοκομείο και ανέφερε πως “αυτά που δεν πούλησαν στα 3,80, τα πούλησαν στα 2,80 ευρώ”. Διευκρίνισε ότι “δεν φταίνε οι σκοτεινές δυνάμεις” και αναφέρθηκε στην ανθρώπινη πλεονεξία, σε μέσα ενημέρωσης που χαϊδεύουν αυτιά και σε κάποιους που κάνουν πολιτική.

Για τη φετινή χρονιά ενημέρωσε ότι “η Ισπανία έχει άνοδο και ίσως πιάσει τους 1,6 εκ. τόνους, καθώς τα πρώτα λάδια έχουν απόδοση. Η Ιταλία έχει 190.000 τόνους και με το ζόρι. Είχαν καταστροφικό παγετό στις περιοχές της Πούλιας. Με τον “Ξενοφώντα” και τον “Ζορμπά” στον τόπο μας και ιδιαίτερα εδώ στη Μεσσηνία έπεσαν οι δακοχτυπημένες ελιές. Θα έχουμε μείωση της ποσότητας, αλλά βελτίωση της ποιότητας. Υπολογίζουμε 210.000 με 220.000 τόνους σε όλη την Ελλάδα”.

Ο κ. Ζαμπούνης παρατήρησε ότι “δεν έχει σημασία η τιμή, αλλά τι σου μένει στην τσέπη στο τέλος” και ως παράδειγμα ανέφερε πως “ένας παραγωγός με παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να βγάλει περισσότερα από έναν άλλο που έχει έξτρα παρθένο και αγουρέλαια”. Συμβούλευσε χαρακτηριστικά ότι “μόλις ανεβαίνει η τιμή πουλάς και αν είσαι μεγαλοπαραγωγός, έμπορος και ελαιοτριβέας το δίνεις λίγο - λίγο και στο τέλος έχεις έναν καλό μέσο όρο”.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: