ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Μέχρι τέλη Σεπτέμβρη τα δεύτερα vouchers για βρεφονηπιακούς σταθμούς

 

 

 

 

Μετά τη δεύτερη κατανομή εκτιμάται ότι θα δοθούν συνολικά 125.000-126.000 vouchers, δηλαδή 6,5% περισσότερα σε σχέση με πέρυσι

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων, ο γενικός γραμματέας του υπουργείο Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, τόνισε ότι η δεύτερη κατανομή των vouchers, σε όλους τους γονείς που θα βρουν θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, θα πραγματοποιηθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Πουλάκης σημείωσε ότι μετά τη δεύτερη κατανομή εκτιμάται ότι θα δοθούν συνολικά 125.000-126.000 vouchers, δηλαδή 6,5% περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, περισσότερα από κάθε άλλη χρονιά.

Επίσης, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το σύνολο των οικογενειών των πυροπαθών δήμων έλαβαν voucher, που αφορούν συνολικά 1.686 θέσεις (πρώτη και δεύτερη κατανομή), στους δημοτικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ-ΑμέΑ.

Υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής», κατά την πρώτη κατανομή, τον Ιούλιο, χορηγήθηκαν 94.000 επιταγές τοποθέτησης και κάλυψαν όλα τα παιδιά οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο φτώχειας και το σύνολο των αιτούντων για ΚΔΑΠ-ΑμέΑ, ανεξάρτητα από εισόδημα ή ηλικία.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών εκτίμησε ότι για σχολικό έτος 2018-2019 αναμένεται να δοθούν από το ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους συνολικά 235 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα, ενώ το έτος 2013-2014 το ποσό αυτό έφθανε τα 173 εκατ. ευρώ. Την τελευταία εξαετία μάλιστα, αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό συμμετοχής των εθνικών πόρων στη χρηματοδότηση του προγράμματος και από 12 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013-2014, φέτος ανέρχεται στα 167 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων για το πρόγραμμα χρηματοδότησης, ύψους 15 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία νέων δομών και για το πρόγραμμα χρηματοδότησης των παιδικών σταθμών, ύψους 95 εκατ. ευρώ, για τη συμμόρφωσή τους στις τεχνικές προδιαγραφές του π.δ. 99/2017, που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας τους και διασφαλίζει την ασφαλή φιλοξενία των βρεφών και των παιδιών.
Τέλος, επισήμανε τη συμφωνία του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, με τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, να ενταχθούν στο επενδυτικό πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» όλες οι ώριμες μελέτες που υπάρχουν στους δήμους, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η δημιουργία νέων παιδικών σταθμών.

ΑΠΟ https://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: