ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Εκτινάχθηκαν στο 206% οι ανέπαφες συναλλαγές στην Ελλάδα

 

 

 

Τι δείχνουν τα στοιχεία για την Ευρώπη

Την πιο διαδεδομένη μορφή
ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ευρώπη αποτελεί ιστορικά η τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών, καθώς σχεδόν οι μισές πληρωμές με χρήση κάρτας, γίνονται πλέον ανέπαφα.

Η νέα έρευνα της Mastercard αποδεικνύει την αύξηση της χρήσης ανέπαφων συναλλαγών στην Ευρώπη, καταγράφοντας άνοδο 97%, για το τρέχον έτος.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε περισσότερες από 15 κύριες, ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Δανίας, Κροατίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Ολλανδίας, Πολωνίας και Ρωσίας, το 50% των συναλλαγών στα καταστήματα γίνεται ανέπαφα. Οι συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις στις πληρωμές και στην ανάλυση δεδομένων στην Ευρώπη επιτρέπουν στις χώρες να βελτιώνουν διαρκώς τις τεχνολογικές τους υποδομές. Ως αποτέλεσμα, κάθε χώρα είναι σε θέση να λειτουργεί με πιο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό τρόπο.

Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν αλλαγές στην συμπεριφορά των καταναλωτών υπέρ των ανέπαφων συναλλαγών. Για παράδειγμα στην Πολωνία οι ανέπαφες συναλλαγές ξεπερνούν το 80% σε ετήσια βάση. Παράλληλα, σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες παρατηρούνται αυξητικές τάσεις προς τη χρήση ανέπαφης τεχνολογίας από τους καταναλωτές.

Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη πρωτοστατεί στην καινοτομία των ανέπαφων συναλλαγών, καθώς οι καταναλωτές αναζητούν ταχύτερες, πιο εύχρηστες και φερέγγυες μεθόδους πληρωμής.

Και στην Ελλάδα, η χρήση των ανέπαφων καρτών, από τους καταναλωτές συνεχίζει να εμφανίζει ανοδική πορεία. Συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τον Αύγουστο του 2018, η χώρα παρουσιάζει ποσοστιαία αύξηση της τάξεως του 206% στη χρήση ανέπαφων συναλλαγών.

Η Άσπα Παλημέρη, Country Manager της Mastercard για Ελλάδα, Κύπρο & Μάλτα δήλωσε σχετικά: «Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην εξέλιξη και την ανοδική πορεία των ανέπαφων πληρωμών στην Ευρώπη και μας εμπνέει για να επενδύουμε συνεχώς στην καινοτομία. Στόχος μας είναι η διαρκής βελτίωση των τεχνολογικών υποδομών που θα συνεισφέρουν στην γενικότερη ανάπτυξη της αγοράς αλλά και διευκόλυνση της καθημερινότητας για τους Έλληνες καταναλωτές».

ΑΠΟ https://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: