ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Τσακαλώτος: Νέα χαλάρωση των capital controls




Uα ολοκληρωθεί και ο δεύτερος «πυλώνας» που προβλέπει την πλήρη άρση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών από τις τράπεζες


Την άμεση περαιτέρω χαλάρωση των capital controls προανήγγειλε ο υπουργός
Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανακοινώνοντας ότι θα ολοκληρωθεί και ο δεύτερος «πυλώνας» που προβλέπει την πλήρη άρση των περιορισμών στην ανάληψη μετρητών από τις τράπεζες, αλλά και στο άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών.

Χαρακτηριστικά ο υπουργός σε συνέντευξή του στη  «Ναυτεμπορική» αναφέρει «θα έχουμε νέα χαλάρωση πολύ σύντομα. Όπως ξέρετε κινούμαστε πάνω σε έναν δημοσιευμένο οδικό χάρτη ο οποίος αποτελείται από τρεις πυλώνες. Με τη νέα χαλάρωση θα ολοκληρωθεί ο δεύτερος πυλώνας που αφορά τους περιορισμούς στην ανάληψη μετρητών και το άνοιγμα λογαριασμών και θα βρισκόμαστε πλέον στην τελική φάση για την πλήρη άρση των capital controls, δηλαδή στον 3ο και τελευταίο πυλώνα του οδικού χάρτη που αφορά τους περιορισμούς στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό».

Η προηγούμενη χαλάρωση αποφασίστηκε στα τέλη του περασμένου Μαΐου και το νέο καθεστώς των τραπεζικών συναλλαγών, που ισχύει από τις 4 Ιουνίου 2018 προβλέπει:
  • Όριο αναλήψεων μετρητών από 5.000 ευρώ τον μήνα (από 2.300 ευρώ που ήταν) ανά καταθέτη, ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Τα στοιχεία των τραπεζών έδειχναν, ότι ούτε το όριο των 2.300 ευρώ εξαντλούσαν τα νοικοκυριά, οπότε η αύξηση του ορίου στις 5.000 ευρώ, είχε καθαρά ψυχολογικό χαρακτήρα, και πέτυχε καθώς έκτοτε οι καταθέσεις αυξήθηκαν.
  • Το όριο μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.300 ευρώ αυξήθηκε σε 3.000 ευρώ.
  • Επιτράπηκε η αποδοχή και εκτέλεση εντολών μεταφοράς κεφαλαίων προς το εξωτερικό έως του ποσού των 4.000 ευρώ, ανά κωδικό πελάτη.
  • Αυξήθηκε το ποσό που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, οι επιχειρήσεις από 20.000 ευρώ σε 40.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.
Η νέα φάση χαλάρωσης εκτιμάται ότι θα αυξήσει περαιτέρω το όριο των αναλήψεων, από τις 5.000 ευρώ, που είναι σήμερα αλλά θα περιέχει πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις για την τόνωση της επιχειρηματικότητας.

ΑΠΟ  http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: