ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Σπυράκη: Πώς θα μεταφερθεί ο ΕΝΦΙΑ στους Δήμους -Οι δυνατότητες των δημάρχων

24 Σεπτεμβρίου 2018 




Διευκρινήσεις για την εξαγγελία του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη ΔΕΘ, για τη μεταφορά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. στους Δήμους,
έδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαρία Σπυράκη, σε συνέντευξη της, στον τηλεοπτικό σταθμό «Epsilon»

Ειδικότερα:

Για την εξαγγελία μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ στους ΔΗΜΟΥΣ

– Ο κ. Μητσοτάκης θα διαβουλευτεί, εντός της εβδομάδος, και με την ΚΕΔΕ, προκειμένου να μιλήσει για το θέμα, αλλά έχουμε ήδη φτιάξει το πρώτο σχέδιο. Ο μηχανισμός είσπραξης καταρχήν θα είναι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Θα εισπράττεται, δηλαδή, από το κράτος. Η κατανομή θα είναι ανά δήμο με βάση το ποσό που δικαιούται, με βάση τον ΕΝΦΙΑ που αντιστοιχεί στον κάθε δήμο και θα περιλαμβάνει στην πρώτη φάση έναν εξισορροπιστικό μηχανισμό, ούτως ώστε οι δήμοι να παίρνουν συνολικά το ίδιο ποσό που παίρνουν και τώρα, με τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, αλλά και με την κρατική επιχορήγηση.
– Οι δήμοι δεν θα χάσουν. Αντιθέτως, θα υπάρχει μια μορφή αλληλεγγύης, αν θέλετε, από τους πλουσιότερους στους λιγότερο πλούσιους δήμους. Στο επόμενο στάδιο -και εφόσον οι δήμοι συμφωνήσουν- αυτό μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια τους. Ποιος μπορεί να αντιταχθεί στη βασική πρόβλεψη του Συντάγματος, στο άρθρο 102 παρ. 5, που ορίζει να δώσει η πολιτεία στους δήμους τους αναγκαίους πόρους, να διασφαλίσει την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. Όμως ταυτόχρονα η πρότασή μας προσδίδει στους δήμους και μια μορφή λογοδοσίας, καθώς η διαχείριση των χρημάτων γίνεται πιο κοντά στον πολίτη. Ο πολίτης ξέρει τον δήμαρχο, δεν ξέρει τον υπουργό. Θα γνωρίζει έτσι ακριβώς πού πάνε τα λεφτά του.

Για το αν θα μπορεί ο δήμαρχος να μειώσει ή να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ;

– Αυτό σε επόμενο στάδιο. Η πραγματικότητα τώρα είναι ότι καταρχήν το παίρνουμε από την Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το μοιράζουμε με έναν εξισορροπιστικό μηχανισμό. Εφόσον οι δήμοι θέλουν να πάρουν στα χέρια τους αυτή τη δυνατότητα προοδευτικά -για αυτό θα διαβουλευθεί μαζί τους ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης- θα καταλήξουμε πώς θα γίνει χρησιμότερο για αυτούς το εργαλείο. Πάντως, έχουμε δει ότι το σύστημα λειτουργεί στη Γαλλία, στην Εσθονία, στην Πολωνία.

Για τις αδυναμίες των δήμων και την ανυπαρξία δημοτικών εισπρακτικών μηχανισμών

– Δεν υφίσταται ανάγκη για κάτι τέτοιο αφού θα το εισπράττει η Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Και για αυτό προτείναμε ως χρόνο έναρξης του νέου συστήματος το 2021, ώστε να υπάρχει και μια περίοδος προσαρμογής. Σε κάθε περίπτωση, ο εισπρακτικός μηχανισμός στην πρότασή μας δεν είναι ο δήμος, είναι το κράτος. Ο δήμος θα έχει τη δυνατότητα διαχείρισης ενός ποσού και σταδιακά εάν η ΚΕΔΕ συμφωνήσει, θα δούμε το επόμενο στάδιο. Ξεκινάμε λοιπόν με μια ριζοσπαστική πρόταση η οποία θα περιλαμβάνει λογοδοσία και έλεγχο από τους πολίτες.

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: