ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Ελπιδοφόρο ξεκίνημα για το ελαιόλαδο: Στα 4,30 το πρώτο αγουρέλαιο στους Αγ. Αποστόλους Λακωνίας

 Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018





Μειωμένη μόνο κατά 6,5% σε σχέση με πέρυσι ήταν η τιμή του πρώτου αγουρέλαιου που πουλήθηκε στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας - και αν η πτώση στην αρχή της ελαιοκομικής
περιόδου περιοριστεί κοντά σε αυτό το ποσοστό, τότε οι παραγωγοί θα έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν για τη συνέχεια, αφού δεν θα επιβεβαιωθούν όσοι προέβλεπαν "καθίζηση" της τιμής του ελαιόλαδου.

Συγκεκριμένα, η αγορά για φρέσκο αγουρέλαιο άνοιξε φέτος στους Αγίους Αποστόλους στην τιμή 4,30 ευρώ το κιλό, 30 λεπτά χαμηλότερα από την πρώτη περσινή τιμή που ήταν 4,60 ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου του ΑΣ Αγίων Αποστόλων Παναγιώτη Μπατσάκη στον "ΑγροΤύπο", η συμφωνία που έκλεισε με Ιταλό τυποποιητή «αφορά όσες ποσότητες αγουρέλαιου με οξύτητες έως 0,3 παραχθούν από τις 22 Σεπτεμβρίου έως και τις 16 Οκτωβρίου».

Αν η αγορά ακολουθήσει την τάση των Αγίων Αποστόλων, τότε η τιμή του ελαιόλαδου αναμένεται να διατηρηθεί σε επίπεδο που θα δώσει ανάσες στην αγορά, καθώς το εισόδημα από την πώλησή του δεν θα διατεθεί αποκλειστικά σε εργατικά για τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου και σε... φόρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους Αγίους Αποστόλους η σοδειά φέτος είναι πρώιμη, όπως εκτιμάται ότι θα είναι και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον "ΑγροΤύπο" άρχισε η παραγωγή φρέσκου αγουρέλαιου και στην Αργολίδα, όπου πρωταγωνιστεί ένας ακόμα συνεταιρισμός, ο ΑΣ "Θερμασία Δήμητρα".

Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Κώστας Μέλλος, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «έγινε η πρώτη δοκιμαστική συνεταιριστική σοδειά για φέτος 2018-2019. Μιλάμε για φρέσκο αγουρέλαιο οξύτητας 0,35 απόδοσης 5,5/1 από τον συνεταιριστή Κ.Β. Στάικο».

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: