ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Πιο εύκολη η σύσταση ΕΠΕ, μειώνεται η γραφειοκρατία

14/05/2018





Η σύσταση μιας Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) γίνεται ευκολότερη, ενώ εισάγεται η δυνατότητα αναβίωσής της, με βάση τις αλλαγές που προβλέπονται στο
νομοθετικό πλαίσιο που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, μειώνεται η γραφειοκρατία και γίνεται απλούστερη η διαδικασία για τη σύσταση ΕΠΕ καθώς μειώνεται το ποσό του μετοχικού κεφαλαίου και ορίζεται ότι η ονομαστική αξία των εταιρικών μεριδίων της εταιρείας δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη του 1 ευρώ από 30 ευρώ που είναι σήμερα. Η σύστασή της θα μπορεί πλέον να γίνει και με τη χρήση πρότυπου καταστατικού και όχι αποκλειστικά με συμβολαιογραφικό έγγραφο όπως ισχύει σήμερα, ενώ πλέον η ΕΠΕ θα αποκτά νομική προσωπικότητα μόνο με την εγγραφή της στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Ακόμη, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου καταργείται δηλαδή η λεγόμενη «διπλή» δημοσιότητα (μητρώο Ε.Ε. και Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) που υφίσταται σήμερα και αντικαθίσταται από την ενιαία και ολοκληρωμένη δημοσιότητα εντός του ΓΕΜΗ. Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται επίσης η επιβολή της πιστοποίησης καταβολής του εταιρικού κεφαλαίου από τους μετόχους με ευθύνη του διαχειριστή στης εταιρείας.

Σημειώνεται ότι το κεφάλαιο της ΕΠΕ θα σχηματίζεται είτε από μετρητά είτε από εισφορές σε είδος και το ύψος του θα καθορίζεται ελευθέρα από τους μετόχους της εταιρείας. Αναφορικά για τις εισφορές σε είδος, αυτές θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποτιμώνται. Παράλληλα, προστίθεται στις αρμοδιότητες της συνέλευσης των εταίρων ΕΠΕ και η πρόβλεψη περί αναβίωσης της εταιρείας, επικαιροποιείται το πλαίσιο σύνταξης, ελέγχου και δημοσίευσης των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας εναρμονιζόμενο με την ισχύουσα νομοθεσία και τους υφιστάμενους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και παρέχεται η δυνατότητα σχηματισμού πρόσθετων αποθεματικών πέραν του τακτικού που προβλέπεται σήμερα.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας επανακαθορίζει τα ποσοστά πλειοψηφίας των εταίρων σε μία ΕΠΕ, προκειμένου η συνέλευση να αποφασίσει την τροποποίηση της σχετικής εταιρικής σύμβασης και αίρει τον περιορισμό προσυπογραφής του πρακτικού καταγραφής των αποφάσεων του μοναδικού εταίρου Μονοπρόσωπης Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης αποκλειστικά από συμβολαιογράφο της έδρας της εταιρείας. Σχετικά με την αναβίωση μίας ΕΠΕ προβλέπεται στη διαδικασία διάλυσης και εκκαθάρισής της.

Άλλες διατάξεις

Με άλλες διατάξεις του το νομοσχέδιο αναφορικά με το υπαίθριο εμπόριο αίρεται η προϋπόθεση της μη λήψης σύνταξης αναπηρίας για τη θεώρηση αδειών επαγγελματικών πωλητών υπαίθριου εμπορίου. Επίσης, ρυθμίζει ζητήματα απώλειας θέσης για τον επαγγελματία πωλητή σε λαϊκές αγορές, στάσιμο και πλανόδιο εμπόριο, ενώ προβλέπει και την παράταση έως την 15η Ιανουαρίου 2019 (έληξαν την 31η Μαρτίου 2018) τις ημερομηνίες για την ανανέωση των αδειών των επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών, πλανόδιου και στάσιμου εμπορίου.

Τέλος, με άλλη διάταξη μειώνεται η συνδρομή των εμπορικών, βιομηχανικών, Βιοτεχνικών και επαγγελματικών Επιμελητηρίων του ν. 4497/2017 προς την Εθνική Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ΕΕΕΔΕΕ) στο δύο τοις χιλίοις των τακτικών εσόδων τους.

ΑΠΟ https://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: