ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

«Σπάσιμο» των κόκκινων στεγαστικών δανείων με πάγωμα μέρους της οφειλής

15/5/2018




Λύση που προβλέπει το «σπάσιμο» των κόκκινων στεγαστικών δανείων σε δύο τμήματα προωθεί ο Μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που εποπτεύει τις τράπεζες (SSM).
Σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε την Τρίτη στους δημοσιογράφους από πηγή η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει τα τεκταινόμενα, ο εποπτικός βραχίωνας της ΕΚΤ θεωρεί ότι ο διαχωρισμός των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων σε δύο κομμάτια, έτσι ώστε ο δανειολήπτης να εξυπηρετεί μόνο το ένα τμήμα της οφειλής του με παράλληλο «πάγωμα» του υπολοίπου τμήματος, αποτελεί μία λύση συμφέρουσα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις ίδιες τις τράπεζες.

Η λύση αυτή η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί υπό αυστηρές προϋποθέσεις προβλέπει, μεταξύ άλλων, το διαχωρισμό του κόκκινου δανείου κατά τρόπο που θα μπορεί να εξυπηρετείται από το δανειολήπτη. Οι τράπεζες από την πλευρά τους δεν θα επιτρέπεται στην πορεία να προσαυξάνουν το τμήμα του δανείου που εξυπηρετείται μειώνοντας ισόποσα το μέρος του δανείου που μένει παγωμένο. Από την πλευρά τους οι δανειολήπτες θα είναι υποχρεωμένοι να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ θα χάνουν την ρύθμιση αυτή στην περίπτωση που καθυστερούν να καταβάλλουν τις δόσεις για την εξυπηρέτηση του δανείου.

Μία τέτοια λύση σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή θα βοηθούσε τις τράπεζες να επιταχύνουν τη διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων οδηγώντας σε ταχύτερη εξυγίανση. Παρα ταύτα ο SSM φαίνεται να είναι ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των stress tests, καθώς και από τις διοικήσεις των τραπεζών οι οποίες κατάφεραν μέσα σε 12 -18 μήνες να ανατρέψουν τα αρνητικά δεδομένα. Tα αποτελέσματα των stress tests, αν και αποτέλεσαν θετική έκπληξη, δεν αποκλείουν ωστόσο στο μέλλον κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης των πιστωτικών ιδρυμάτων.


Παρά ταύτα στο μικροσκόπιο του SSM βρίσκονται σύμφωνα με την ίδια πηγή ορισμένα μέλη των διοικήσεων των τραπεζών τα οποία έχουν δικαστικές εκκρεμμότητες. Ο SSM αξιολογεί τα δεδομένα, με το μηχανισμό που διαθέτει προκειμένου να αποφανθεί για την καταλληλότητα των στελεχών αυτών που συμμετέχουν στη διοίκηση (το λεγόμενο fit and proper). Ωστόσο το νομοθετικό κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε επίπεδο Ε.Ε, κάτι μάλιστα που έχει επισημάνει και η επικεφαλής του SSM Danielle Nouy δυσχεραίνει τον Εποπτικό Μηχανισμό στην υλοποιήση των αποφάσεων που λαμβάνει στο κομμάτι αυτό της αξιολόγησης.

Αναφορικά με την λεγόμενη επιστροφή στην κανονικότητα των ελληνικών τραπεζών, η οποία θα τους επιτρέψει μεταξύ άλλων να μπορούν να χορηγούν περισσότερα δάνεια, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι η μείωση των κόκκινων δανείων αποτελεί αναγκαία όχι όμως και επαρκή συνθήκη. Παραλλήλα απαιτείται άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και των καταθετών προς τις τράπεζες. Επιπροσθέτως αναγκαία κρίνεται η επιστρφοή των καταθέσεων καθώς μετά το 2015 από τις καταθέσεις έχουν διαρρεύσει περίπου 30 δισ. ευρώ.


ΑΠΟ  http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...