ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Η Σκανδιναβία γνωρίζει περισσότερο τη Μεσσηνία

Τρίτη, 15 Μαΐου 2018 






Πλούσια είναι το τελευταίο διάστημα η μεσσηνιακή δραστηριότητα σε πολιτιστικό επίπεδο στη Σκανδιναβία.

Κεντρικά πρόσωπα στις εκδηλώσεις η μεγάλη ντίβα Μαρία Κάλλας και η διακεκριμένη ποιήτρια Κική Δημουλά,
ανθολογία ποιημάτων της οποίας μεταφράστηκαν και εκδόθηκαν στη σουηδική γλώσσα.
Η ανθολογία τιτλοφορείται: “Στη ξενιτιά του σώματος” (στίχος από ποίημά της) και περιέχει έργα της από το 1956 έως το 2014.
Μιλώντας στην “Ε” ο Θανάσης Ψαρούλης μας ενημέρωσε πώς η μετάφραση των ποιημάτων έγινε από τους φίλους της Μεσσηνίας, τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Jan Henrik Swahn και την πολιτιστική σύμβουλο της Ελληνικής Πρεσβείας στη Στοκχόλμη Rea Ann-Margaret Mellberg .
Τα ποιήματα μάλιστα μελοποιήθηκαν από τον Νίκο Ξανθούλη και απαγγέλθηκαν από την μεγάλη ηθοποιό με συμμετοχή σε έργα του Ingegmar Bergman, Stina Ekblad σε πολυπληθή εκδήλωση στη Μουσική Ακαδημία Στοκχόλμης.
Για την εκδήλωση, αλλά και για την μεταφρασμένη ανθολογία υπήρξαν σημαντικές αναφορές στον σουηδικό Τύπο.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η Κική Δημουλά το προηγούμενο διάστημα είχε επιλεγεί ως ποιήτρια του μήνα στην κρατική Ραδιοφωνία της Σουηδίας και κάθε Δευτέρα επί 4 εβδομάδες η γνωστή ηθοποιός Stina Ekblad απήγγειλε ποιήματά της στα Σουηδικά.
Παράλληλα στις 28 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης Κάλμαρ έλαβε χώρα εκδήλωση για την συμπλήρωση 40 χρόνων από τον θάνατο της Μαρίας Κάλλας  με την Ελληνίδα σοπράνο Κατρίνα Ρούσου. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Έλληνας πρέσβης μαζί με τον συγγραφέα Jan Henrik Swahn παρέδωσαν ένα αντίτυπο με την μεταφρασμένη στα Σουηδικά ανθολογία της Κικής Δημουλά στην Υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας και Ισότητας της Σουηδίας.
Εξάλλου στις 6 Μαΐου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Η δική μας Κάλλας” του Ελληνοσουηδού σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα στο Ινστιτούτο Κινηματογράφου της Στοκχόλμης με πρωτοβουλία της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβεία.
Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από καλλιτέχνες, bloggers και δημοσιογράφους. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Έλληνας πρέσβης Δημήτριος Τουλούπας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μαρίας Κάλλας Φίλιππος Μπάμης.
Ακολούθησε δεξίωση με μεσσηνιακά εδέσματα και κρασιά.

Αφιέρωμα και στη Νορβηγία

Την περασμένη Παρασκευή η ευρείας κυκλοφορίας νορβηγική εφημερίδα Dagbladet παρουσίασε εκτενές αφιέρωμα σε Καλαμάτα, Καρδαμύλη, Άγιο Νικόλαο και Στούπα με ειδική αναφορά στον Καζαντζάκη και τον Ζορμπά. Η Μεσσηνία άλλωστε δεν είναι άγνωστη και στο τηλεοπτικό κοινό της Νορβηγίας, καθώς το δημοφιλές παιχνίδι Mastarnas Mastare, που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Μεσσηνία έδωσε τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες Νορβηγούς να γνωρίσουν έστω και από τη μικρή οθόνη τις ομορφιές της περιοχής.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...