ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Για μείωση στις εκπομπές ρύπων μέχρι το 2020 Αγώνας δρόμου για τις αυτοκινητοβιομηχανίες για τα νέα μέτρα της ΕΕ

16/4/2018





Τα αυστηρά όρια που θα θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εκπομπές ρύπων από το 2020 προβληματίζει τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες
μπορεί να επιδιώκουν σε μέγιστο βαθμό την υλοποίηση των συγκεκριμένων στόχων, αλλά παράλληλα ζητούν βοήθεια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να γίνουν πιο φιλικές στις μεγάλες επενδύσεις που είναι διατεθειμένες να κάνουν ζητώντας να δημιουργήσουν τις υποδομές που θα μπορέσουν να στηρίξουν την νέα τεχνολογία, όπως είναι η ηλεκτροκίνηση.

Η μείωση των πωλήσεων στα πετρελαιοκίνητα οχήματα ,συμβάλει προς την κατεύθυνση της μείωσης των εκπομπών CO2, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι επενδύσεις για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.


Υπενθυμίζεται ότι οι κοινοτικοί κανόνες που θα ισχύσουν από το 2021 θα αναγκάσουν τα καινούργια αυτοκίνητα να εκπέμπουν κατά μέσο όρο 95 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο.
Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτός ο συγκεκριμένος στόχος, τότε οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα κληθούν να πληρώνουν υψηλά πρόστιμα για κάθε επιπλέον γραμμάρια και για κάθε αυτοκίνητο ξεχωριστά που θα βγαίνει στην παραγωγή, την στιγμή που σήμερα ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 130 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου PSA, Carlos Tavares ζήτησε την αναστολή των κυρώσεων της ΕΕ από το 2021 αντιπροτείνοντας ένα σχέδιο - έκθεση για τη μείωση των ρύπων. Όλα αυτά όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να περιορίσει το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ξεκινώντας με αυτές τις κινήσεις. Σύμφωνα με τα κριτήρια που θέτει η ΕΕ η μείωση των ρύπων από το 2021 μέχρι και το 2030 πρόκειται να είναι 30% από τα επίπεδα του 2021, ενώ η πρόταση της ACΕΑ προτείνει μείωση 20%. 


ΑΠΟ http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: