ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Tον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό παρουσίασε ο Ν. Παππάς







Τον νεοσύστατο Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ) και το πρώτο διοικητικό συμβούλιό του παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και
Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς.
Ο Οργανισμός έχει ως στόχο την εξειδίκευση και υλοποίηση της πολιτικής της χώρας μας στο Διάστημα, ενώ παράλληλα θα διαχειρίζεται εθνικά έργα που αφορούν σε διαστημικές τεχνολογίες.
Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, μέσω της πρωτοβουλίας του, στοχεύει:
  • Στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, του δυναμισμού και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
  • Στη διάχυση των τεχνολογιών και των εφαρμογών του Διαστήματος σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (τηλεπικοινωνίες, γεωργία, μεταφορές, εκπαίδευση, κ.ά.).
  • Στην αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας (δορυφορικές επικοινωνίες, ραδιοπλοήγηση, παρατήρηση Γης, κ.λπ).
  • Στην ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας μέσω ανάπτυξης συνεργασιών με τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες.
Ο Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε: «Μέσα σε ένα χρόνο καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια και κατορθώσαμε να επαναφέρουμε στη δημόσια σφαίρα τη συζήτηση για τα οφέλη, που μπορούν να αποφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής στον τόπο μας, μεταξύ αυτών και οι τεχνολογίες του Διαστήματος. Η πρωτοβουλία μας δικαιώνεται καθημερινά. Σε σχολεία, ερευνητικά κέντρα, καινοτόμες επιχειρήσεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ίδρυση του ΕΛΔΟ δίνει νέα ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την αξιοποίηση του διαστημικού τομέα. Οι επενδύσεις στις διαστημικές τεχνολογίες αφορούν μια εμπορική δραστηριότητα με τζίρο 200 δισ. ευρώ ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), η αναλογία του intern of investment του διαστήματος είναι 1 ένα προς 7. Πρόκειται, δηλαδή, για μία από τις μεγαλύτερες αναλογίες που υπάρχουν σε οποιοδήποτε κλάδο».
Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεργασία της χώρας με την ESA, «με σκοπό την ίδρυση ενός ESA BIC στην Ελλάδα, που θα προσφέρει υποστήριξη σε νέους επιχειρηματίες, ώστε να αξιοποιήσουν τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, για τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών». Όπως σημείωσε, «η διάχυση των τεχνολογιών του Διαστήματος, πέρα από την ανάπτυξή τους και την παραγωγή νέων προϊόντων, είναι απαραίτητη ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες πόσο χρήσιμος είναι αυτός ο τομέας. Να αντιληφθούν ότι πρόκειται για υπηρεσίες που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και την Ελλάδα ισχυρότερη, καθώς αποτελεί έναν κλάδο – “αιχμή του δόρατος” στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας».
Κατά τη δική του τοποθέτηση, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, ανέφερε: «Δύο χρόνια πριν κανείς δεν πίστευε ότι η Πολιτεία είχε τη βούληση να ασχοληθεί σοβαρά με τον τομέα του Διαστήματος, με αποτέλεσμα αυτό να αποτυπωθεί σε όλα τα ζητήματα που αφορούσαν τη διαστημική μας πολιτική. Η ίδρυση του Οργανισμού αποδεικνύει τη δυναμική της χώρας, ενισχύει τη διεθνή της εικόνα και επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς θα υπάρξει διάχυση των τεχνολογιών του Διαστήματος και των εφαρμογών τους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας». Ο Βασίλης Μαγκλάρας έκλεισε την τοποθέτησή του, ευχόμενος «καλή αρχή στον ΕΛΔΟ» και ευχαριστώντας «όσους, με συνέπεια, υπομονή και πίστη, συνέβαλαν στο να κερδίσουμε ένα μεγάλο στοίχημα: Να αποκτήσει επιτέλους η Ελλάδα Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό».
Λίγο πριν από το κλείσιμο, το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του ΕΛΔΟ, Σταμάτιος Κριμιζής, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, για την ανάθεση της προεδρίας του Οργανισμού στον ίδιο, δήλωσε: «Όραμά μας αποτελεί η οργάνωση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και η υποστήριξη των αναγκών των πολιτών. Θα εργαστούμε με επιμονή και αποφασιστικότητα για να αποδείξουμε ότι αυτή η χώρα έχει την οργάνωση, τις ικανότητες και τη θέληση για σκληρή δουλειά και πάνω απ’ όλα τη βούληση και το σθένος να συμβάλλει στις δύσκολες προκλήσεις της εποχής μας. Θέλουμε ο ΕΛΔΟ, να είναι παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους Οργανισμούς».
Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού αποτελείται από τους:
  • Σταμάτιο Κριμιζή, Πρόεδρο.
  • Κωνσταντίνο Πιλαφτσή, Διευθύνοντα Σύμβουλο.
  • Βασίλειο Αναστασόπουλο, Μέλος.
  • Βασίλειο Κωστόπουλο, Μέλος.
  • Γεώργιο Μαντζούρη, Μέλος.
  • Αθανάσιο Πότση, Μέλος.
  • Χριστόδουλο Πρωτόπαππα, Μέλος.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασης του ΕΛΔΟ, ο Νίκος Παππάς υποδέχθηκε στο Υπουργείο μαθητές του 26ου Γενικού Λυκείου Αθηνών – Μαρασλείου, οι οποίοι είχαν κερδίσει πέρυσι την πρώτη θέση στο μαθητικό διαγωνισμό διαστημικής «CanSat in Greece» -διαγωνισμό στον οποίο μετέχουν και φέτος- μαζί με τους καθηγητές τους. Ο Υπουργός τους προσέφερε συμβολικά δώρα και δήλωσε ότι το Υπουργείο θα αναλάβει τα έξοδα της συμμετοχής τους στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: