ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Το λάδι από ελιά Καλαμών σύντομα στα... φαρμακεία

Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 




Η ποικιλία Καλαμών (χονδρολιά), όταν ελαιοποιείται, βγάζει την περισσότερη ελαιοκανθάλη από κάθε άλλη ποικιλία στον κόσμο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Φαρμακευτικής του
Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπη Μαγιάτη, αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα -μέχρι στιγμής- του προγράμματος Aristoil, το οποίο υλοποιείται και στην περιοχή μας. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με κλινική έρευνα πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που έχει δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν
το πλούσιο σε ελαιοκανθάλη ελαιόλαδο  μπορεί να προστατεύσει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Ο κ. Μαγιάτης αναφέρθηκε στα σκευάσματα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία τα τελευταία χρόνια ως συμπληρώματα διατροφής, μίλησε για τη διαφορετικότητα των απόψεων σχετικά με το αν το ελαιόλαδο είναι “τρόφιμο, φάρμακο ή κάτι άλλο” και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως σύντομα το προϊόν θα μπει και στον χώρο του φαρμάκου. Τόνισε μάλιστα πως το 2012, από τη Μεσσήνη, στο 1ο Ιατρικό Συνέδριο είχε πει πως σύντομα θα μπει στον χώρο του φαρμακείου, και ήδη κυκλοφορεί σε ελληνικά φαρμακεία το 1ο ελαιόλαδο με γνωστοποίηση στον ΕΟΦ.
Ο κ. Μαγιάτης μίλησε με θέμα τα νεότερα κλινικά και πειραματικά δεδομένα για τον ευεργετικό ρόλο του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου στην υγεία, στο πλαίσιο του συνεδρίου του 4ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς που πραγματοποιήθηκε στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Ο καθηγητής αναφέρθηκε ακόμα στις σημαντικές ιδιότητες της κορωνέικης και της αθηνολιάς, ενώ υπογράμμισε πως το 72% των δειγμάτων ελληνικών ελαιολάδων μπορούν να έχουν ισχυρισμό υγείας. Η υψηλότερη περιεκτικότητα μάλιστα σε ελαιοκανθάλη -το κύριο προνόμιο των ελληνικών ποικιλιών όπως είπε- παρατηρείται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε ακόμα αναφορά στη σημαντική παραγωγή, της τάξης των 65.000 τόνων ελαιολάδου, στη Μεσσηνία - με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνη Παρασκευόπουλο να στέκεται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, καθώς ένας μικρός τόπος, όπως η περιοχή στην οποία δραστηριοποιείται, παράγει 30.000 τόνους ελαιολάδου.
Ο κ. Παρασκευόπουλος με άλλη εισήγησή του αναφέρθηκε στην xyllela και στον κίνδυνο εισόδου της στη χώρα μας. Δήλωσε προβληματισμένος και τόνισε την ανάγκη όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, παρά τους εντατικούς ελέγχους από το υπουργείο και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, με ένταση στα σημεία εισόδου των ανθαγορών.
Από τη μεριά του ο διευθυντής ΔΑΟΚ Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και στις εξελίξεις σχετικά με το brand Καλαμάτα, με συνέπειες στην αγορά για το μεσσηνιακό προϊόν, καθώς πλέον η χρήση του ονόματος μπορεί να είναι ευρεία.
Κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου απηύθυναν χαιρετισμό ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο πρέσβης Χρίστος Παναγόπουλος και η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, ενώ πραγματοποιήθηκαν ομιλίες για κάθε τομέα της ελαιοκομίας.
Οι εργασίες του συνεδρίου και η έκθεση επαγγελματιών ολοκληρώθηκαν την Κυριακή το μεσημέρι.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: