ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Ερχεται «ψηφιακός φόρος» για Google, Apple και Facebook

28/2/2018





Πιο αποτελεσματική φορολόγηση των ψηφιακών εταιρειών όπως η Google , η Apple και το Facebook θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για το σκοπό
αυτό, προτείνει κοινούς κανόνες για τη φορολογία των εταιρειών αυτών βάσει κοινής βάσης αξιολόγησης. Αυτό προκύπτει από ένα έγγραφο εργασίας της αρχής των Βρυξελλών, το οποίο έχει στη διαθεση της η FAZ. Η Επιτροπή προτίθεται να υποβάλει μια πρώτη πρόταση για "ψηφιακό φόρο" στην Ευρώπη εντός τριών εβδομάδων.

Σύμφωνα με το έγγραφο της ΕΕ, μόνο δύο τύποι κύκλου εργασιών πρέπει να φορολογηθούν, και οχι όλα τα κέρδη που επιτυγχάνουν οι ψηφιακές εταιρείες. Από τη μια πλευρά, τα στοιχεία δείχνουν ότι εταιρείες όπως το Facebook , το Google AdWords, το Twitter και το Instagram κερδίζουν από την πώληση διαδικτυακής διαφήμισης. Από την άλλη πλευρά, ο οργανισμός αναφέρει οτι υπάρχουν κέρδη και άλλων ψηφιακών αγορών όπως η Airbnb και η Uber.


Ειμαι ακόμα ασαφές ποιοι συγκεκριμένοι φορολογικοί συντελεστές θέλει να προτείνει η αρχή της ΕΕ. Στην εφημερίδα γίνεται λόγος για το 1 έως 5 % των πωλήσεων. Οι επίτροποι θα ορίσουν έναν ακριβή αριθμό τις προσεχείς εβδομάδες. Το μέτρο πρέπει να ισχύει σε ολόκληρη την ΕΕ . Επηρεάζονται εταιρείες με παγκόσμιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων ευρώ και τουλάχιστον 10 εκατομμυτιων ευρώ στην Ευρώπη.

Η Επιτροπή επιθυμεί να φορολογήσει τα έσοδα εκεί όπου προκύπτουν

Το σκεπτικό της πρωτοβουλίας είναι η αναγνώριση ότι οι ψηφιακές εταιρείες καταβάλλουν συγκριτικά μικρό φόρο, επειδή οι διεθνείς φορολογικοί κανόνες είναι παρωχημένοι. Οι ψηφιακές εταιρείες μπορούν να προσφέρουν τα προϊόντα τους διασυνοριακά χωρίς να έχουν φυσικό χώρο εργασίας στη συγκεκριμένη χώρα. Ως εκ τούτου, τα έσοδά τους συχνά δεν καλύπτονται από το διεθνές φορολογικό δίκαιο και παραμένουν αφορολόγητα.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής των ψηφιακών εταιρειών είναι μόνο περίπου το ήμισυ του φορολογικού συντελεστή που καταβάλλουν οι «συμβατικές» εταιρείες. Το πρόβλημα επιδεινώνεται από το γεγονός ότι μεμονωμένα κράτη μέλη χορήγησαν μονομερή φορολογικά πλεονεκτήματα στις εταιρείες του Διαδικτύου. Επί αρκετό καιρό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθεί τις λεγόμενες φορολογικές προφυλάξεις από διάφορες χώρες με επιχειρήσεις όπως η Apple ή η Amazon ως μη εξουσιοδοτημένη κρατική ενίσχυση.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, ένα κράτος μπορεί να φορολογήσει μια ξένη εταιρεία μόνο εάν είναι φυσικά παρούσα στην επικράτειά του, δηλαδή έχει "μόνιμη εγκατάσταση". Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Valdis Dombrovskis δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι τα εταιρικά κέρδη θα πρέπει να φορολογούνται μακροπρόθεσμα, ακόμη και στον ψηφιακό κόσμο. Για το σκοπό αυτό, η αρχή της ΕΕ επιθυμεί να επεκτείνει μακροπρόθεσμα την έννοια της μόνιμης μόνιμης εγκατάστασης (φορολογήσιμη) σε ψηφιακές επιχειρήσεις, εισάγοντας έτσι μια «εικονική μόνιμη εγκατάσταση». Ωστόσο, μια τέτοια λύση θα είναι εφικτή μόνο μακροπρόθεσμα, επειδή δεν είναι μόνο τεχνικά απαιτητική, αλλά και πολιτικά δύσκολη.

Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτύχει γρήγορα μια κοινή λύση για τη φορολόγηση των ψηφιακών εταιρειών. Σε ένα συμβούλιο υπουργων οικονομικών της ΕΕ τον Σεπτέμβριο, η Γερμανία και η Γαλλία πρότειναν φόρο αντιστάθμισης. Δέκα χώρες εντάχθηκαν στην πρωτοβουλία αυτή. Στο μεταξύ, όμως, η πρόταση έχει σταματήσει, διότι τα κράτη μέλη απέχουν πολύ από τη συμφωνία για φορολογικά θέματα. Χώρες όπως η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες μέχρι στιγμής έχουν χορηγήσει φορολογικά πλεονεκτήματα στις εταιρείες του Διαδικτύου, παραβιάζουν, εν πάση περιπτώσει, τους κοινούς κανόνες.


ΑΠΟ http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.