ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο το 2019

 28/2/2018




Την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε Τρίπολη, Σπάρτη, Κόρινθο, Καλαμάτα, Άργος και Ναύπλιο  από το 2019 ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο 10ο
Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου.  Όπως επεσήμανε, τα συγκεκριμένα έργα έχουν μεγάλη σημασία για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανική περιοχή και άλλους μεγάλους χρήστες, καθώς επίσης και στις διάφορες δομές όπως π.χ. στα νοσοκομεία.

Μάλιστα, ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε ότι την Πέμπτη θα υπογραφεί από τη ΔΕΔΑ (την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου, εκτός Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας) και την  Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμφωνία για ένα πολύ μεγάλο δάνειο το οποίο θα στηρίξει τα σχέδια για την επέκταση του αγωγού του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος σήμερα φτάνει έως τη Μεγαλόπολη, και προς τις άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.

Ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόννησο έως το 2020, καθώς και στο πρόβλημα με τον κορεσμό του Δικτύου Υψηλής Τάσης της Πελοποννήσου, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα απορρόφησης επιπλέον ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όπως σημείωσε ο κ. Σταθάκης, ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί την επέκταση του δικτύου των 400 kV, έχοντας προβλέψει να πραγματοποιηθούν δύο συνδέσεις του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Μεγαλόπολης. 
ΑΠΟ http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: