ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Το αεροδρόμιο Αθηνών καλύτερο της Ευρώπης στην ικανοποίηση επιβατών

Μια ιδιαίτερα σημαντική και τιμητική διάκριση για το αεροδρόμιο της Αθήνας, από τα «Βραβεία ASQ (Airport Service Quality) Αξιολόγησης Ποιότητας Αεροδρομιακών Υπηρεσιών» 


Adtech Ad

Αναρίθμητα πλέον είναι τα βραβεία που έχει αποσπάσει το αεροδρόμιο της Αθήνας, σε πολλά επίπεδα, από την ικανοποίηση των
επιβατών μέχρι και το μάρκετινγκ, με τις πρωτοποριακές δράσεις που υλοποιεί.

Η τελευταία διάκριση ήρθε από τα ετήσια βραβεία ASQ του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αεροδρομίων (Airports Council International / ACI World), τα οποία αναγνωρίζουν τα καλύτερα αεροδρόμια διεθνώς σύμφωνα με την ικανοποίηση των επιβατών σε σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Εκεί, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών κατέλαβε την πρώτη θέση στην Ευρώπη, στην κατηγορία του (15-25 εκατ. επιβατική κίνηση).

Είναι μια διάκριση με ξεχωριστή αξία, καθώς τα βραβεία ASQ του ACI World αποτελούν παγκοσμίως την κορυφαία μέθοδο μέτρησης και αποτύπωσης της ικανοποίησης των επιβατών, εξετάζοντας 34 βασικούς δείκτες απόδοσης σε υπηρεσίες και προϊόντα των αεροδρομίων παγκοσμίως. Στο πρόγραμμα ASQ συμμετέχει το 74% των 100 αεροδρομίων με τη μεγαλύτερη κίνηση παγκοσμίως και οι απόψεις των επιβατών λαμβάνονται κατά την ημέρα του ταξιδιού τους. Το 2017, το πρόγραμμα συμπεριέλαβε συνολικά 343 αεροδρόμια από 84 χώρες.

  «Η πρώτη θέση στην Ευρώπη στο πλαίσιο αυτού του κορυφαίου θεσμού του ACI-ASQ μας χαροποιεί ιδιαίτερα!  Μετράμε την ικανοποίηση των χρηστών μας από την έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου επιτυγχάνοντας διαχρονικά υψηλές αξιολογήσεις ανάμεσα στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Η σπουδαία αυτή διάκριση όμως φέτος αποτελεί την επιβράβευση από τους επιβάτες μας του επενδυτικού προγράμματός μας για την αισθητική, λειτουργική και εμπορική αναβάθμιση των χώρων του αεροδρομίου των τελευταίων ετών. Με στόχο τη συνεχή  βελτίωση της ταξιδιωτικής εμπειρίας, συνεχίζουμε, και το 2018-2019, την υλοποίηση του προγράμματος αυτού με πρόσθετες επενδύσεις και υπηρεσίες για τους ταξιδιώτες μας,» ανέφερε σχετικά ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Γιάννης Παράσχης.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: