ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Πώς και πότε θα πληρωθούν τα αναδρομικά σε 800.000 συνταξιούχους




Αυτόματα και χωρίς καμία αίτηση θα επιστραφούν στους 800.000 δικαιούχους τα αναδρομικά ποσά επιστροφών από παράνομες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, τις προηγούμενες ημέρες οι θεσμοί άναψαν το “πράσινο φως” για να προχωρήσει η
διαδικασία καταβολής. Αυτό φαίνεται ότι έλυσε τα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αποφάσισε την εφάπαξ πίστωση των ποσών στους λογαριασμούς των δικαιούχων με τις συντάξεις Μαΐου.

Η πλειονότητα των δικαιούχων θα λάβει από 500 μέχρι και 700, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις υψηλοσυνταξιούχων τα επιστρεφόμενα ποσά θα αγγίξουν τα 1.000 ευρώ.

Για τη διαδικασία δεν θα χρειαστεί ούτε μια αίτηση από τους δικαιούχους, καθώς σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου αυτή θα πραγματοποιηθεί αυτόματα μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), η οποία θα αναλάβει την καταγραφή των δικαιούχων, όπως είχε συμβεί και τον Δεκέμβριο με τις επιστροφές των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι τα επιστρεφόμενα ποσά θα πιστωθούν απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων συνταξιούχων, χωρίς να απαιτείται η υποβολής κάποιας αίτησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) τις τελευταίες εβδομάδες έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες από συνταξιούχους για δικηγόρους οι οποίοι εμφανίζονται ως μεσολαβητές για να εισπράξουν τα αναδρομικά, ζητώντας ποσά από 40 έως 90 ευρώ για τη συμπλήρωση της… δήθεν αίτησης.

Υπενθυμίζεται ότι οι λανθασμένες παρακρατήσεις του Ν.3986/2011 αφορούν σε επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ ή και άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από τα 1.300 ευρώ (μεικτά). Κατά τη διάρκεια του επανυπολογισμού των συντάξεων υπήρξαν μειώσεις και διαφοροποιήσεις των ποσών. Οι παρακρατήσεις ωστόσο του 2011 συνέχισαν να υπολογίζονται στα αρχικά ποσά.

Την ίδια στιγμή αρκετοί συνταξιούχοι αν και είχαν σύνολο αποδοχών κάτω από το κατώτατο πλαφόν των 300 ευρώ εντόπισαν σημαντικές μειώσεις των αποδοχών τους.

Σύμφωνα με τον Κώστα Νικολάου, συνταξιούχο και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής ΚΕ.Π.Ε.Α/ΓΣΕΕ, τα σφάλματα στις παρακρατήσεις επεκτείνονται και στο ν.4093/2012. Σε αυτή τη κατηγορία οι λαθεμένες παρακρατήσεις αφορούν τις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής) καθώς οι παρακρατήσεις του παραπάνω νόμου επιβλήθηκαν σε συντάξεις πάνω από το ποσό αυτό. Από 1000 έως 1500 ευρώ το ποσοστό ήταν 5% , έως 2.000 ευρώ 10%, έως 3.000 ευρώ 15% και από 3.000 ευρώ και άνω 20%.
Πηγή: eisodima.gr
ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: