ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Πάγωσε το παρμπρίζ; Τι να μην κάνετε ποτέ!

Το χειμώνα οι οδηγοί των αυτοκινήτων έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες
δυσμενείς καταστάσεις, όχι μόνο όταν βρίσκονται εν κινήσει, αλλά και όταν το αυτοκίνητο είναι σταθμευμένο.

Μία από τις συνηθέστερες είναι να βρει το πρωί φεύγοντας για τη δουλειά του το παρμπρίζ παγωμένο εξωτερικά και τους υαλοκαθαριστήρες κολλημένους σε αυτό. Ακόμα και αν τους έχετε σηκώσει από την προηγούμενη μέρα για να μην κολλήσουν, δεν θα καταφέρουν να κάνουν τίποτα στο… κατεψυγμένο τζάμι. Αν βιάζεστε και περάσει από το μυαλό σας να ρίξετε στο παγωμένο παρμπρίζ ζεστό νερό, αυτό να είναι ένα μεγάλο λάθος, το οποίο θα σας κοστίσει ακριβά. Η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στο πολύ κρύο παρμπρίζ και στο ζεστό νερό θα έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση ρωγμών.

Μια καλή λύση είναι να έχετε μαζί σας στο αυτοκίνητο μια ξύστρα πάγου για παράθυρα. Αν δεν τη διαθέτετε, η πιο ασφαλής επιλογή είναι να βάλετε μπρος τον κινητήρα και να ανοίξετε τον κλιματισμό στο ζεστό αέρα με κατεύθυνση προς το παρμπρίζ. Μέσα σε λίγα λεπτά ο πάγος θα αρχίσει να λιώνει και θα μπορείτε να οδηγήσετε έχοντας ελεύθερο το οπτικό πεδίο.

Δείτε το βίντεο στο http://www.autogreeknews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: