ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Μέχρι τα 24 τα παιδιά μπορούν να πάρουν σύνταξη θανάτου του γονέα

 | 
16:24

 

 

Υπό ποιες προϋποθέσεις παρατείνεται κατά 6 χρόνια το όριο

Έως και για 6 χρόνια παραπάνω (μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της
ηλικίας) δικαιούνται τα παιδιά (νόμιμα, τα νομιμοποιηθέντα, τα αναγνωρισθέντα, τα υιοθετηθέντα και όσα εξομοιώνονται με αυτά) να πάρουν σύνταξη  λόγω θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου.
Η προϋπόθεση που ισχύει γενικά είναι τα παιδιά να είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους.
Ωστόσο, σύμφωνα με εγκύκλιο του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το όριο αυτό παρατείνεται μέχρι του 24ου έτους, εφόσον φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες αναγνωρισμένες σχολές του εσωτερικού ή του εξωτερικού ή σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης ή Κέντρα/Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης ή εφόσον ο θάνατος επήλθε κατά τη διάρκεια του έτους προετοιμασίας για την εισαγωγή σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή.
Τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και τα Κέντρα/Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης ανήκουν στους φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης, οι οποίοι ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 17 του Ν. 4186/2013. Με την περίπτωση β΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 και της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 4186/2013, καθορίζεται ότι το «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας» αποτελεί μεταδευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών, που ανήκει στο μη τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα και απόφοιτοι του Μεταλυκειακού έτους-Τάξης Μαθητείας λαμβάνουν πτυχίο επαγγελματικής ειδικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους.
Επί της ουσίας, τόσο το «Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας», όσο και το ΙΕΚ, αποτελούν σχολές επαγγελματικής κατάρτισης ενταγμένες στο μη τυπικό σύστημα εκπαίδευσης, που απονέμουν ισόβαθμους τίτλους σπουδών ειδικότητας, εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5.
«Εφόσον η διάταξη του άρθρου 12 του Ν. 4387/2016, όπως ισχύει, έχει ήδη εντάξει στους δικαιούχους σύνταξης, λόγω θανάτου, τους φοιτητές των ΙΕΚ και των Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), τα οποία λειτουργούν ως φορείς εκτός του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος, στο πλαίσιο της αρχής της ισότητας, κρίνεται ορθό από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου αυτού να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους σύνταξης, όσοι φοιτούν στο "Μεταλυκειακό Έτος-Τάξη Μαθητείας". Ευνόητο είναι ότι και, σε αυτήν την περίπτωση, εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 4387/2016, όπως ισχύει με το άρθρο 1 του Ν. 4499/2017, οι οποίες ρυθμίζουν συνολικά τις προϋποθέσεις και τη διάρκεια χορήγησης σύνταξης, λόγω θανάτου, σε σπουδάζοντα τέκνα».

ΑΠΟ https://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.