ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018

Η Αθήνα στους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς για διοργάνωση συνεδρίωνΜια ακόμη θετική είδηση για την τουριστική "άνοιξη" που βιώνει η Αθήνα, αποτελεί η ανάδειξη της πόλης στην ελίτ των ευρωπαϊκών προορισμών
για τη φιλοξενία και διοργάνωση συνεδρίων. Η σχετική βράβευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Conventa and Meetings Star 2018, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Kongres Magazine και έχει καθιερωθεί ως ένας από τους μεγαλύτερους θεσμούς βραβείων στο χώρο του συνεδριακού τουρισμού.

Η διοργάνωση, που φέτος φιλοξενήθηκε στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας, καταγράφει και αξιολογεί ξενοδοχεία και συνεδριακά κέντρα μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Η Αθήνα απέσπασε το "Certificate of Excellence” επιβεβαιώνοντας το πλασάρισμα της στους κορυφαίους προορισμούς που μπορούν να φιλοξενήσουν με επιτυχία μεγάλα συνέδρια.

Για λογαριασμό της Αθήνας, το βραβείο παρέλαβε η Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), που στην ουσία αποτελεί τον αναπτυξιακό βραχίονα του Δήμου και που, μεταξύ άλλων, σχεδιάζει και υλοποιεί τα δράσεις για την τουριστική προβολή της Αθήνας. "Η μεγάλη δυναμική που παρουσιάζει ο συνεδριακός τουρισμός στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια δεν είναι τυχαία. Μέσα από το Γραφείο Συνεδρίων κι Επισκεπτών (ACVB) του Δήμου Αθηναίων γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια να φέρουμε κοντά επαγγελματίες του τουρισμού της Αθήνας με εκπροσώπους από τη διεθνή αγορά τουριστικών γραφείων, με στελέχη εταιρειών διοργάνωσης ταξιδιών, δημοσιογράφους και travel bloggers" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αλέξης Γαληνός, επικεφαλής της ΕΑΤΑ.

Υπενθυμίζεται ότι τις επιδόσεις της Αθήνας επιβεβαίωσε και πρόσφατη έρευνα του Euromonitor όπου παρουσιάζει την Αθήνα και το Ηράκλειο ως τους δημοφιλέστερους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς σε επίπεδο ανάπτυξης για το 2017, με την πρωτεύουσα να παρουσιάζει διψήφια αύξηση 10% συγκριτικά με το 2016.

«Η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού εντάσσεται στο στρατηγικό στόχο που έθεσε ο δήμος Αθηναίων και ο Γιώργος Καμίνης να αποτελέσει η Αθήνα city break προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι συνεχείς βραβεύσεις της Αθήνας αλλά κυρίως το ρεκόρ αφίξεων των 5 εκατομμυρίων επισκεπτών για το 2017 στην πόλη, δείχνει ότι η στρατηγική μας φέρνει αποτελέσματα», συμπλήρωσε ο κ. Γαληνός.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΟΨhttp://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.