ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Αλλαγές στις κοινοποιήσεις- κατασχέσεις της εφορίας

 






Στην πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής επίδοσης και κοινοποίησης εγγράφων προχωρά σταδιακά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων
Εσόδων (ΑΑΔΕ). Με βασικό στόχο τη μείωση του κόστους των σχετικών διαδικασιών που σήμερα διεκπεραιώνονται με χειρόγραφες επιδόσεις από δικαστικό επιμελητή, η ΑΑΔΕ έχει εκπονήσει σχέδιο που προβλέπει ότι σταδιακά όλες οι επιδόσεις θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο.
Πιο συγκεκριμένα, σήμερα μια σειρά από ενέργειες της φορολογικής διοίκησης που αφορούν συναλλαγές με τους φορολογούμενους διεκπεραιώνονται χειρόγραφα και μάλιστα με κόστος για τη φορολογική διοίκηση. Πρόκειται για ενέργειες όπως:
-η επίδοση κατασχετηρίων εγγράφων στα χέρια τρίτων. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις επιδόσεων κατασχετηρίων στα χέρια των ενοικιαστών ακινήτων με τα οποία η φορολογική διοίκηση τους «διατάζει” να καταθέτουν μέρος ή το σύνολο του μισθώματος στο δημόσιο ταμείο για την εξόφληση χρέους του ιδιοκτήτη
-επίδοση κατασχετηρίων ακινήτων και κινητών στα χέρια των οφειλετών
-επίδοση σημειωμάτων με τα αποτελέσματα των φορολογικών ελέγχων που διενεργεί η φορολογική διοίκηση, όπως για παράδειγμα σημειώματα αποτελεσμάτων ελέγχου για τη λεγόμενη «αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας”
-επίδοση πράξεων της φορολογικής διοίκησης που αφορούν σε ενέργειες του ελεγκτικού μηχανισμού, όπως για παράδειγμα την επιβολή προστίμων και προσαυξήσεων
Το σχέδιο της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι στην τελική του φάση όλες οι επιδόσεις θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο και συγκεκριμένα στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος και στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης στο taxisnet.
Παράλληλα προωθείται η παροχή της δυνατότητας να δηλωθεί από τους φοροτεχνικούς δεύτερος λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον οποίο θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις και ηλεκτρονικές κοινοποιήσεις για τους πελάτες τους. Μάλιστα, ο φορολογούμενος θα δίνει την εξουσιοδότησή του για να λαμβάνει τα παραπάνω ο φοροτεχνικός του.
Μια ακόμη ηλεκτρονική καινοτομία που προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι η εφαρμογή της ψηφιακής υπογραφής των φοροτεχνικών και των φορολογούμενων που θα διευκολύνει και θα επιταχύνει τις φορολογικές διαδικασίες.

Πηγή: capital.gr
ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: