ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017

Πτήση Καλαμάτα - Βρυξέλλες από τις 28 Απριλίου

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017
Εβδομαδιαία σύνδεση της Καλαμάτας με τις Βρυξέλλες εγκαινιάζει η Brussels Airlines από τις 28 Απριλίου 2018,
όπως ανακοίνωσε πρόσφατα στη βελγική πρωτεύουσα ο αντιπρόεδρος Πωλήσεων της εν λόγω αεροπορικής εταιρείας.
Συγκεκριμένα, η μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα συνδέεται με τις Βρυξέλλες κάθε Σάββατο, με μία πτήση που θα αναχωρεί στις 3.55 το μεσημέρι από την βελγική πρωτεύουσα και θα φτάνει στην Καλαμάτα στις 8 το βράδυ. Η πτήση επιστροφής θα φεύγει από την Καλαμάτα στις 8.50 το βράδυ και θα φτάνει στις Βρυξέλλες στις 11.15 τη νύχτα.
Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίον ο διεθνής αερολιμένας Βρυξελλών γνωστοποίησε την έναρξη του συγκεκριμένου δρομολογίου, σημειώνοντας στη σχετική ανακοίνωσή του:
«Η Καλαμάτα είναι μία ακόμα εξαιρετική προσθήκη στη λίστα προορισμών της Brussels Airlines. Από τις 28 Απριλίου θα υπάρχει μία εβδομαδιαία πτήση, κάθε Σάββατο, προς αυτή την υπέροχη πόλη, με τους περίφημους ελαιώνες της. Σιγουρευτείτε ότι θα απολαύσετε ένα καλό ελληνικό κρασί ή ούζο, μαζί με τις ελιές Καλαμών».
Εξ άλλου, ο αντιπρόεδρος Πωλήσεων της Brussels Airlines, Φρεντερίκ Ντεσάμπ, σε δηλώσεις του προς τουριστικές ιστοσελίδες του εξωτερικού,, δήλωσε, μεταξύ άλλων:
«Με την Καλαμάτα προτείνουμε στους παραθεριστές έναν νέο, πολύ αυθεντικό προορισμό. Οσοι θέλουν να εξερευνήσουν την περιοχή μόνοι τους, μπορούν να κάνουν κράτηση μόνο μέσω της Brussels Airlines. Ωστόσο, συνεργαζόμαστε με αρκετούς τουριστικούς πράκτορες που έχουν ήδη αποφασίσει να προσθέσουν την Καλαμάτα στα πακέτα διακοπών τους, τώρα που προσφέρουμε απευθείας πτήσεις».

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη