ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Έξυπνες χρήσεις για τα απλά λαστιχάκια!

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι αυτά τα ασήμαντα λαστιχάκια μπορεί να φανούν πολύ
χρήσιμα σε διάφορες περιπτώσεις που ούτε καν φαντάζεστε; Κι όμως θα σας λύσουν τα χέρια εύκολα και γρήγορα όταν βρίσκετε πολλές δυσκολίες στην κουζίνα, θα σας δώσουν ιδέες διακόσμησης αλλά και παιχνιδιού!

1. Αν γλιστράνε τα γυαλιά από τα αυτιά σου, μπορείς να τα σταθεροποιήσεις τυλίγοντας από ένα λαστιχάκι στην άκρη κάθε μπράτσου. 

2. Φτιάξε ένα μεγάλο μπαλάκι για το κατοικίδιό σου, ενώνοντας πολλά λαστιχάκια μαζί.

3. Βάζα που δεν ανοίγουν με τίποτα; Μη σκας. Μέχρι τώρα ήξερες να παίρνεις μια πετσέτα και να προσπαθείς μέχρι να τα καταφέρεις. Την επόμενη φορά που θα σημάνει «συναγερμός» πάρε ένα λαστιχάκι, τύλιξέ το στο καπάκι του βάζου ή μπουκαλιού και στρίψε. Έκπληξη…

4. Πασχαλινά αυγά. Βάλε πολλά λαστιχάκια γύρω από τα αυγά -αφού τα έχεις ήδη βράσει- σε ό,τι σχέδιο θέλεις εσύ και βούτηξέ τα μετά στη βαφή. Θα εκπλαγείς από το αποτέλεσμα.

5. Μεταφέρεις το βιβλίο στην τσάντα σου και οι σελίδες του τσακίζουν ή λερώνονται; Πέρασε ένα λαστιχάκι κατά μήκος του βιβλίου και αυτό δεν θα ανοίγει με τίποτα!

6. Γλιστράει το ξύλο κοπής πάνω στην επιφάνεια εργασίας; Πέρασε κατά μήκος στις δύο άκρες του από ένα φαρδύ λαστιχάκι και θα μένει πλέον στη θέση του την ώρα που κόβεις. 

7. Θέλεις να κρατήσεις ανοιχτή την πόρτα για λίγο. Πέρασε ένα λαστιχάκι χιαστί στα χερούλια, που θα πιέσει προς τα μέσα τη «γλώσσα» και η πόρτα θα μείνει ανοιχτή.

8. Χάλασαν οι βόλτες από τη βίδα και δεν μπορείς να την ξεβιδώσεις; Εφάρμοσεένα λαστιχάκι και τοποθέτησε επάνω το κατσαβίδι ξεβιδώνοντας παράλληλα.

9. Θέλεις να βάψεις και κάθε φορά που στραγγίζεις το πινέλο γίνεται η επιφάνεια του μεταλλικού δοχείου χάλια. Πέρασε ένα λαστιχάκι στο κέντρο του και στράγγιζε εκεί το πινέλο.

10. Η καλύτερη λαβή για μολύβια και στιλό. Τύλιξε ένα λαστιχάκι στο σημείο από όπου πιάνεις το μολύβι ή το στιλό σου και δεν θα γλιστράει στο γράψιμο.

ΑΠΟ http://perierga.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.